Les persones, al centre de la nostra acció política
En alguns casos els encerts han estat més notoris que en altres, però en tots ells s’han dut terme iniciatives que han permès avançar en qüestions que feia anys que estaven pendents
Benvolguts conciutadans,
Un any més Andorra es retrobarà pel Dia de Meritxell. Aquest és un dia de pelegrinatge i simbolisme, però també és un dia de germanor i solidaritat. En això el dia de la nostra patrona ha esdevingut una jornada d’unió del poble andorrà.
El Dia de Meritxell també marca per a molts de nosaltres el final del repòs estival i el retorn a la feina. Quant al Govern que tinc l’honor i la responsabilitat d’encapçalar, ens toca encarar la recta final de la legislatura. Aquests set anys i mig de servei a Andorra ens han permès endegar un seguit de reformes cabdals del nostre model econòmic i social.
Durant el primer mandat vam centrar la nostra acció política en obrir, internacionalitzar i homologar la nostra economia tot mantenint el que ens fa genuïns i el que ens ha aportat riquesa aquestes darreres dècades. En canvi, en aquest segon mandat hem volgut posar al centre de la nostra acció política les persones. Ho hem fet en àmbits com el benestar, la sanitat, el medi ambient, l’educació, la cultura i el mercat laboral. En aquests diversos camps la voluntat ha estat millorar i modernitzar la situació que vam trobar el 2011.
En alguns casos els encerts han estat més notoris que en altres, però en tots ells s’han dut terme accions que han permès avançar en qüestions que feia anys que estaven pendents. Per responsabilitat política hem de ser conscients que encara queda feina per fer i camí per recórrer.
Era imprescindible traduir les reformes dels primers anys de govern en benefici per a la ciutadania, ja que no tindria sentit reformar els sectors productius si no sabem convertir les millores econòmiques en beneficis socials. La primera legislatura va estar marcada per una situació de crisi que feia necessària una profunda reforma del nostre model econòmic i social. Aquells anys difícils ens van fer prendre consciència de la fragilitat de la nostra economia i de les nostres institucions.
El nostre sistema institucional, tan genuí, ens ha garantit la sobirania al llarg dels segles, però aquest mateix sistema reposa sobre una fragilitat que en el passat ja va fer trontollar els fonaments de l’Andorra que coneixem. En aquest sentit, és important saber governar tenint present les fortaleses i debilitats del nostre país per poder modernitzar-nos sense caure en l’error de destruir allò que ens defineix com a poble.
Els vells andorrans tenien present aquesta fragilitat institucional i van saber fer evolucionar Andorra mantenint les tradicions i obrint-se vers nous horitzons. Aquesta és la filosofia que hem intentat respectar en aquests dos mandats al capdavant del Govern, reformar i modernitzar Andorra tot mantenint les nostres tradicions i sempre pensant en les riqueses que tenim com a país.
Si sabem mantenir aquesta visió que forma part de la nostra identitat, ens podrem anticipar als canvis externs i ens adaptarem als nous temps de forma responsable.
En això, el Dia de Meritxell és un símbol que representa a la perfecció la conjugació entre modernitat i tradició. Aquest és un dia on Andorra mostra una de les seves cares més fidels, la d’un país arrelat amb la seva història que ha sabut esdevenir cosmopolita sense perdre la seva singularitat.
Així doncs, en aquest dia ple de sentiments deixeu-me desitjar-vos un feliç Dia de Meritxell. Visca Andorra.