Els pisos que no consten

D'una banda Espanya amnistia els evasors i per l'altra castiga de forma desmesurada, com diu Europa, a aquells que no han declarat béns a l'estranger

15/02/2019
3 min

El ple del Tribunal Constitucional espanyol va anul·lar el decret llei que va donar lloc a l'amnistia fiscal impulsada pel ministre d'Hisenda del govern del PP, Cristóbal Montoro, el març de 2012. L'alt tribunal va recollir que una regulació fiscal d'aquest tipus s'havia de fer per llei, no per decret llei. Però sobretot va recordar que no es pot usar una iniciativa legal d'aquest rang per facilitar l'evasió de rendes en contra del principi de justícia social.

Va ser, com es diu col·loquialment en espanyol, un autèntic 'pelotazo' ignorant el marc legal i deixant que tornés a Espanya diner negre sense declarar amb una sanció purament simbòlica. Va ser la gran vergonya que Montoro no ha reconegut mai i una plantofada a la cara de tots aquells –majoritàriament assalariats– que compleixen amb les seves obligacions fiscals.

A Andorra tenim l'altra cara de la moneda. La mà dura de Montoro que va tremolar amb les grans fortunes a Espanya s'ha imposat al Principat castigant un grapat d'espanyols amb el que s'anomena Model 720, que en resum ve a ser el càstig a aquells que van tenir la gosadia de comprar un piset a Andorra i que després –aquí van badar estrepitosament– no el van declarar. Són els anomenats pisos 'opacs', 'negres' o 'fantasmes', perquè hi són però no existeixen, no consten en lloc

És tan exagerat el càstig que fins i tot s'han alçat veus des d'Europa avisant de la desmesura. La Comissió Europea ha dictaminat que és il·legal la normativa espanyola que regula la declaració de béns a l'estranger –coneguda com a Model 720– que imposa multes de fins al 150% del guany patrimonial no justificat, en el cas que no s'hagi declarat o s'hagi declarat de forma extemporània. Aquesta obligació tributària espanyola infringeix cinc drets fonamentals recollits en el Tractat de Funcionament de la Unió Europea. Però la mà dura a Andorra del PP ha estat avalada pel mateix PSOE.

L'avantprojecte de llei de mesures antifrau de la ministra espanyola socialista María Jesús Montero subscriu el règim sancionador que el seu antecessor, Cristóbal Montoro, va dissenyar per a l'incompliment de declarar béns a l'estranger. És a dir, es posiciona a favor del polèmic model 720 que va crear la llei antifrau del 2012. La CE determina que l'obligació tributària espanyola és "discriminatòria i desproporcionada", i que infringeix cinc drets fonamentals recollits en el Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE): la lliure circulació de persones, la lliure circulació de treballadors, la llibertat d'establiment, la lliure prestació de serveis i la lliure circulació de capitals. I per acabar d'amanir-ho, el nou text reprodueix literalment les multes de 5.000 euros per cada dada no declarada o inexacta, manté la no prescripció dels béns no declarats i les sancions de fins al 150% del deute tributari vinculat a aquests béns.

Davant la intransigència dels governs espanyols, el formulari 720 queda en mans de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Qui incompleix la llei ha de ser penalitzat, però de manera proporcional. No es pot oferir una mà amistosa als evasors fiscals amb una amnistia, i amb l'altra mà escanyar a un grupet que va amagar patrimoni a Andorra.

És segur que aquestes persones que estan atrapades en aquest parany estan disposades a pagar. És necessari una sortida que satisfaci tothom, i de retruc ajudaria a ampliar l'oferta del mercat immobiliari que s'ha quedat sense pisos de lloguer i que està oferint preus desorbitats que impedeixen a moltes famílies tenir una vida més o menys normal. Es tracta d'aplicar el sentit comú.

stats