Tomb al riu Pollós

El circuit interpretatiu del parc natural comunal de les valls del Comapedrosa

Riu del Pollós al parc natural del Comapedrosa. / A. G.
i Alexandra Grebennikova
25/11/2018
3 min

Cap al final de la carretera CG5 que porta al poble d'Arinsal, a prop del quilòmetre 2,5, en una zona poc massificada i força pintoresca, trobem un petit racó del paradís: el circuit interpretatiu de les valls del Comapedrosa, inaugurat el 2007. Té una llargada d'1,79 km i recorre la perifèria del parc. És un dels itineraris més populars per a aquells qui volen conèixer de forma fàcil la biodiversitat altíssima, tant florística com faunística, d'aquesta zona, així com els elements constructius de gran interès, lligats a la pagesia tradicional: els murs de pedra seca i els recs.

El circuit interpretatiu del parc natural del Comapedrosa és un lloc de la pau en el qual podem descansar i gaudir de la natura, encara que tinguem un temps molt limitat per visitar-lo: no es necessita més de tres quarts d'hora per fer tot el sender. El recorregut és apte per a tots els públics, bastant variat i no gens monòton. Està molt ben senyalitzat, i les famílies amb nens el poden aprofitar a totes les èpoques de l'any. A l'hivern és un lloc idoni per a iniciar-se en la pràctica de les raquetes. La totalitat del circuit té molt poc desnivell – uns 150 m. S'ha de tenir en compte, però, que aquest desnivell no està distribuït d'una manera igualada, per tant no podem considerar-lo un recorregut adaptat per als cotxets de bebè ni per a cadires de rodes.

El camí comença molt a prop de la carretera, aproximadament al punt final del túnel d'Arinsal, i es pot agafar tant pel costat dret, que va cap a la pista de les Marrades, de l'estació d'esquí d'Arinsal, com pel costat esquerre, a partir del rètol "Font del riu Pollós". A finals de novembre, quan hem d'anar especialment del compte amb la primera neu i les pedres relliscoses cobertes de fullam de la tardor, té més sentit començar l'itinerari per aquí, i travessar els boscos caducifolis de pujada, no de baixada. En passar la font d'aigua potable i el berenador, travessem el riu per un pont de fusta i admirem el salt d'aigua, que és especialment bonic a finals d'agost i principis de setembre. El riu Pollós, hàbitat d'espècies animals tan interessants com el tritó pirinenc, la truita comú i l'aigüerola, que s'alimenta d'invertebrats aquàtics, es forma principalment per la unió del riu de Comapedrosa i el riu del pla de l'Estany. S'inclou a la xarxa hidrogràfica de la vall d'Arinsal, afluent de la conca del Valira del Nord. És un riu pirinenc, i com tots ells, té un règim característic amb crescudes fortes a la primavera, quan la neu es fon, i dos períodes d'estiatge, un a finals d'estiu i un altre a l'hivern.

Als panels informatius llegim l'explicació de les espècies vegetals i faunístiques que es poden observar en el parc natural, els seus hàbitats i les activitats tradicionals. Aprenem que a l'estiu, hi floreixen espècies espectaculars com el safrà de primavera, la paradísia, el corniol, la grandalla – la flor nacional d'Andorra – i diverses espècies d'orquídies. A l'altre costat del riu, que ens porta cap a la pista de les Marrades de l'estació d'esquí d'Arinsal, un tram de la qual coincideix amb l'itinerari, hi trobem una altra zona de descans, una taula de fusta i uns bancs. A les pistes d'esquí encara hi ha molt poca neu: ara mateix són més aviat un lloc popular de passeig de gossos acompanyats dels seus propietaris. Després de travessar el tram de pista, seguim els cercles grocs que marquen l'itinerari i tornem a la carretera, deixant el camí del Coma Pedrosa i Pla de l'Estany a la dreta.

Aquesta proposta està dirigida als qui vulguin trobar un lloc tranquil, silenciós i ben cuidat no gaire lluny del barri antic, sense haver-se de desplaçar gaires quilòmetres.

stats