Espot farà cesions per incorporar PS i terceravia al pacte d'estat de la UE

El cap de Govern ha assegurat que els retards en la implementació del GPS a l'aeroport d'Andorra-la Seu es deuen “exclusivament a motius tècnics”

El cap de Govern, Xavier Espot, durant la celebració del primer consell de preguntes a l'executiu. / M. M. (ANA)
M. Margalef
20/06/2019
3 min

Andorra la VellaEl cap de Govern, Xavier Espot, està disposat a entregar documents relacionats amb l'acord d'associació a l'oposició així com també fer estudis sobre l'impacte que tindria la implementació del futur acord d'associació amb la Unió Europea. Així ho ha dit durant la primera sessió de consell de preguntes de la nova legislatura, que ha servit per veure com els nous ministres s'han distribuït en la bancada del Govern i com Espot i Gallardo seuen un al costat de l'altre. El líder de l'executiu ha anunciat que impulsaran “un nou pacte d'estat” o es reformularà la taula de treball que hi havia fins ara i que va quedar inoperativa la legislatura passada. “Volem impulsar un pacte d'estat on vostè se senti còmode per formar-ne part”, ha intentat seduir Espot al president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat.

Les paraules del cap de Govern han vingut en resposta a qüestions per part de Pintat que es demanava si el pacte d'estat seria el mateix que el que es va plantejar la legislatura passada, on ells no en van formar part. “De quin pacte d'estat parlem? Només dins del marc d'aquesta sessió de preguntes o es pot crear una taula per poder-ne parlar?”, ha interrogat Pintat.

La pregunta de control, però, l'ha fet el líder de l'oposició i president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, qui ha recordat que ells ja són membres de l'anterior pacte d'estat perquè “no hi hem sortit mai”. Per això ha assegurat que ells formaran part del pacte d'estat “si els documents estan sobre la taula i a disposició dels consellers que participin en la negociació”. És aleshores quan Espot ha assegurat que si Mònaco i Sant Marino ho validen, el Govern està disposat a entregar els documents relacionats amb l'acord d'associació, com l'acord marc. Precisament, en referència a aquest document, el cap de Govern ha assegurat que, en contra del que va manifestar la Comissió Europea fa uns mesos de signar-lo aquest juny, el text “no està prou madur” i per això s'ha frenat el procés de signatura.

Validació del GPS al 2020

En contra de la poca concreció que va mostrar fa unes setmanes el ministre de Foment espanyol en funcions, José Luis Ábalos, en relació a quan podria estar operatiu el sistema de GPS a l'aeroport d'Andorra-la Seu, Espot ha donat noves explicacions i terminis. El cap de Govern ha argumentat que quan la tardor del 2018 semblava que s'estava a un pas de l'aprovació del sistema de GPS es van detectar aspectes pendents i es va detectar la col·laboració de l'oficina federal de la aviació civil suïssa perquè el país té aeroports semblants als de la Seu.

El febrer del 2019 va arribar l'informe amb observacions que es van resoldre íntegrament, però queden pendents realitzar nous vols de prova per dilucidar els “darrers aspectes pendents” i que ja estan programats per al setembre que ve. Si són positius, el proper novembre es tancaria l'informe i al desembre s'aprovaria. Si els 'timings' són els esperats “es podrà disposar del vol instrumental amb GPS durant el primer semestre del 2020”, ha dit Espot. En aquesta línia argumenta, ha sostingut, que els retards es deuen “exclusivament a motius tècnics” i ha negat que tinguin res a veure amb una manca de voluntat política. Fet que ha celebrat la consellera general demòcrata, Mònica Bonell, qui ha fet la pregunta al Govern.

Cap denúncia per impagament de l'IPC

El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, ha constatat que no s'ha registrat “cap denúncia ni queixa” per part de treballadors als quals no se'ls hagi aplicat l'increment de l'IPC, del 0,7%. El titular d'Economia ha argumentat que s'havia posat en contacte amb l'USdA, el raonador del ciutadà i la CEA i que cap d'ells els ha tramès alguna disfunció al respecte. Davant d'aquestes afirmacions, López n'ha qüestionat la validesa perquè “amb l'acomiadament lliure qui s'arrisca a reclamar un import tan reduït?”.

Per això ha demanat exactament amb quines dades es basava per assegurar categòricament que no hi havia cap treballador al qual no se li havia incrementat l'IPC al salari. “No li puc assegurar que s'apliqui al 100%, però vull pensar que totes les empreses ho han fet”, ha assegurat Gallardo, al mateix temps que ha recordar que qui pateixi alguna vulneració es pot adreçar al Servei d'Inspecció de Treball. Davant de la insistència de López, que reiterava que tenia nombroses queixes, el ministre ha obert la porta a estudiar la possibilitat de creuar dades entre la CASS i el departament de Treball per conèixer de primera mà si s'ha fet efectiu l'increment i fins i tot “trucar un per un” a cada treballador que cobri menys de 24.000 euros a l'any, aquells a qui va adreçada la mesura.

stats