Espot, investit cap de Govern amb el suport d'L'A i CC

Ha desitjat que aquesta majoria absoluta de 17 vots sigui “el preludi de l’estabilitat futura i del suport a la governabilitat”

El conseller socialdemòcrata Pere López saluda Xavier Espot després d'haver estat investit com a cap de Govern. / M. F. (ANA)
M. Magalef / M. Fernández
15/05/2019
5 min

Andorra la VellaNo hi ha hagut sorpresa i Xavier Espot ha estat escollit cap de Govern en una primera volta amb el vot favorable dels consellers de Demòcrates, Ciutadans Compromesos i Liberals d'Andorra, que li ha permès sumar 17 vots, enfront dels set que ha rebut la candidatura de Pere López i l'abstenció de terceravia. Un cop investit, Espot ha desitjat que aquesta majoria absoluta aconseguida sigui “el preludi de l’estabilitat futura i del suport a la governabilitat”. Ha destacat, però, que aquest acord entre les tres forces no és “un xec en blanc” i que s’ha hagut de fer un treball previ d’acostament dels posicionaments programàtics. “Tenia clar que calia un govern de coalició perquè el que no podíem fer era governar amb onze consellers i en minoria”, ha destacat Espot, que ha admès també que la “decisió no ha estat fàcil” i que en aquest període ha hagut de superar “esculls” i també fer “pedagogia”.

D’aquesta manera, ha destacat que un cop coneguts els resultats del 7A ja va veure que el posicionament de centre de DA feia “més fàcil” que es poguessin aconseguir pactes de governabilitat “amb diferents forces” i que no en descartava cap, tenint clar, en primer lloc, que el suport de Ciutadans Compromesos semblava el que podien tenir més assegurat. Un cop sondejades totes les possibilitats, amb l’excepció del PS, que era el més allunyat, una “consciència compartida” que hi havia moltes coses en joc, ha facilitat “un acte de generositat personal per garantir la governabilitat”, per assolir un executiu capaç d’afrontar els “reptes de futur”, ha assegurat.

Espot no ha volgut avançar cap novetat sobre la composició del futur govern i ha emplaçat els mitjans a una roda de premsa que es farà aquest mateix dijous entre les tres forces per explicar tots els detalls del pacte. Ha destacat, però, que no només s’ha valorat un número de ministeris per a cadascuna de les forces sinó que s’ha intentat fer un repartiment “equitatiu” en funció de paràmetres com poden ser el caràcter estratègic de cadascun d’aquests ministeris.

Espot reconeix les reticències

"El desgast i les reticències també són a casa nostra", ha manifestat Espot durant el torn de rèplica en referència al que pot suposar per a Liberals d'Andorra el pacte per a un govern de coalició, però ha afegit que les tres parts implicades en aquest acord han sabut "anteposar els interessos del país al del partit o els personals" i ha conclòs que "més desgast" hagués suposat haver "abocat el país a la inestabilitat". Ha reconegut que amb L'A hi ha hagut "desavinences" durant la passada lesgislatura i la campanya electoral però que aquestes, de vegades, "amaguen coincidències programàtiques més àmplies del que podria semblar". També ha agraït "l'actitud constructiva de Ciutadans Compromesos" i ha destacat que és "un bon exemple de l'esperit d'entesa".

Uns elogis cap a una entesa que el conseller socialdemòcrata Pere López ha aprofitat per dinamitar i carregar contra el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo. "L'estabilitat per si sola no és bona, no hi ha res més estable que una dictadura", ha llençat el dard. També ha assenyalat que el suport de CC costarà "molts diners als ciutadans" perquè ha argumentat que hi haurà "menys ingressos per les finances públiques i cap política social" i ha mostrat la predisposició a parlar dels pactes d'estat proposats per Espot, però ha avisat que "no és el mateix tirar-los endavant des de l'òptica socialdemòcrata o des de l'òptica ultraconservadora i arrogant". Finalment ha tingut paraules de crítica per l'alt percentatge de coincidència entre els programes electorals de DA, L'A i CC, que durant la sessió d'investidura els polítics l'han xifrat entre el 80 i el 95%. "Si tan avinguts estaven per què no anaven junts i així no hi havia cap tipus de confusió?", ha preguntat retòricament.

Per altra banda, Espot, en resposta al líder de terceravia Josep Pintat, ha destacat que el pacte no ha començat pel repartiment dels ministeris sinó que s'ha fet en base a un programa i a la crítica que havia fet poques propostes, ha destacat que al debat d'investidura s’exposa "un full de ruta” i no consisteix “a llegir programes". Pel que fa a la UE, ha destacat que els estudis d'impacte poden orientar, però ha posat en dubte el qüestionament de la fórmula jurídica que s'ha escollit. Pel que fa a la proposta de pacte de terceravia, ha destacat que una "plèiade de pactes no poden substituir l'acció de govern" i que si tenien ganes de pactar una "excel·lent oportunitat era el govern de coalició".

El nou cap de Govern ha posat en dubte el posicionament que té ara el PS sobre Europa i els ha demanat si ara són "euroescèptics" i si és així els ha etzibat que potser haurien de buscar l'entesa "amb una força política que no ha obtingut representació parlamentària", en referència a Andorra Sobirana. Una crítica a la qual la consellera socialdemòcrata Rosa Gili ha respost amb rotunditat: "Portem anys i panys defensant l'acostament, però volem que es faci bé i no d'esquenes als ciutadans perquè comportarà molts canvis i ho hem de fer bé".

També en la segona intervenció de la tarda, Gili ha recriminat a Gallardo el canvi de paradigma: "Ens vam creure que estaven d'acord amb el canvi" i li ha recriminat que durant la primera intervenció de rèplica hagi fet pública la proposta del PS d'un govern a tres i amb una durada de 18 mesos. "Ha volgut posar al mateix nivell l'acord amb el senyor Espot i l'esborrany que li vam proposar nosaltres" i pel que fa a la curta durada ha argumentat que s'havia pensat així perquè estaven convençuts que els tocaria renunciar a "propostes importants" que farien poc viable un govern a més durada.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari de la terceravia ha celebrat que per primera vegada durant una sessió de Consell General "s'envia un missatge clar per assentar les bases d'estratègia de negociació" de l'acord d'associació amb la Unió Europea. Ha recriminat el pacte de govern i ha assenyalat que per ells "un full de ruta no és només pactes a l'entorn de programes, sinó a l'entorn de la confiança i la coherència". Finalment, ha apuntat que "s'ha acabat la festa i ja n'hi ha prou de gastar diners". Ha demanat ser clars amb el model de l'estat de benestar que es vol tirar endavant i ser clars amb els ciutadans i ha apuntat que només amb l'augment de les cotitzacions de les pensions el sistema no avança i "no anirà enlloc".

Gallardo torna a respondre les crítiques

Després de la pluja de crítiques, en la segona ronda de rèplica del debat d'investidura, el president del grup parlamentari liberal ha respost retraient a López que "no se n'hagi sortit" amb la possibilitat de sumar els suports per governar i que ara faci "responsable a liberals" perquè han optat per "l'estabilitat" i per impulsar un govern de coalició. En aquest sentit, li ha criticat que el govern que volia impulsar només durés divuit mesos, i ha lamentat el "doble raser" aplicat en l'acusació de vetllar pels interessos personals, perquè creu que en aquesta proposta socialdemòcrata també s'anteposava l'interès personal. Ha conclòs demanat-li a López per què certes qüestions que ara plantegen no les van solventar quan van governar. Quant a Pintat, li ha respost que en la seva intervenció no s’ha “justificat”" sinó que el que ha volgut és "contrarestar el relat" que s'està donant. Ha lamentat que des de forces com des del PS es vulgui "monopolitzar fins i tot els electors" de liberals i que el canvi l'intentaran fer des de dins del Govern. I per a aquells que creien que hi havia una alternativa a DA, ha destacat que “no ha estat real mai”.

stats