Esther Barbé assegura que les especificitats “formen part de l’ADN de la Unió Europea”
L’acte ha comptat amb la presència del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya i de l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio
Andorra la Vella Després d’una primera conferència celebrada el passat mes de novembre, aquests dimarts a la tarda l’Ambaixada espanyola a Andorra ha organitzat la segona conferència del cicle de Diàlegs Europeus ‘La Política Exterior y de Seguridad Común y la Construcción de la actoría internacional de la Unión Europea’. En aquesta ocasió, la xerrada ha anat a càrrec d’Esther Barbé, catedràtica de Relacions Internacionals a la Universitat Autònoma de Barcelona i Coordinadora d’investigació a l’IBEI.
En declaracions prèvies a la conferència, Barbé ha recalcat que sobretot des dels anys 90 moltes polítiques de la Unió Europea compten amb “moltíssimes especificitats” i per tant, ha assegurat que “l’especificitat forma part del seu ADN”. Tot i això, Barbé ha recordat que s’ha de tenir en compte que “altra cosa és que la Unió Europea consideri que hi ha algunes línies vermelles que no es poden sobrepassar”, però en qualsevol cas ha detallat que “tot depèn del context polític i negociador en què es donin aquestes especificitats”.
Pel que fa a les negociacions que actualment manté Andorra amb la Unió Europea per a l’Acord d’Associació, Barbé ha explicat que generalment els acords d’associació comporten la demanda per part de la Unió Europea que aquests països s’associïn en matèria de política exterior i seguretat comuna i, per tant, ha precisat que “segurament” la Unió Europea plantejarà a Andorra la necessitat que convergeixi amb àmbits com per exemple les organitzacions multilaterals. Així, Barbé ha comentat que molt probablement aquesta situació suposaria per a Andorra “un nivell de participació en l’àmbit internacional superior al que té en aquests moments”.
Quant a la situació actual de la Unió Europea, la catedràtica de relacions internacionals ha assegurat des del punt de vista de la gran política, “estem travessant un moment extremadament difícil” i ha afegit que és un dels primers moments en què s’està començant a parlar de com entrar en processos de desintegració, “alguns estats membres s’aturaran en algunes qüestions, uns poquets aniran cap endavant i altres ho faran cap enrere”.
L’acte ha comptat amb la presència del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya i de l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio.