El Govern inicia les reunions de poble per exposar l'acord d'associació
La primera tindrà lloc aquest dilluns a l'auditori del Palau de Gel de Canillo
Andorra la VellaEl secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, ha comparegut aquest dimecres, en la roda de premsa posterior al consell de ministres, per informar d'una sèrie de reunions que es duran a terme amb la ciutadania, a partir d'aquest dilluns, per donar a conèixer els detalls de l'acord d'associació amb la Unió Europea, així com l'estat del procés de negociació amb Brussel·les, per continuar d'aquesta manera amb els "compromisos" de transparència presos pel Govern al principi de la legislatura. Així, Riba ha explicat que s'ha fixat un calendari per dur a terme aquestes reunions públiques "amb un format de curta durada" arreu del país, que s'allargaran durant els mesos de setembre i octubre. A més, ha indicat que les onze trobades planificades començaran sempre a les 20.30 hores i, la idea, és anar "desgranant" la informació a la ciutadania mentre es duu a terme la negociació fins a arribar a un referèndum.
La primera reunió se celebrarà aquest dilluns, 30 de setembre, a l'auditori del Palau de Gel de Canillo, on s'abordaran temes com la "història de les relacions" entre el Principat i la UE, el motiu de l'elecció d'aquest acord per adherir-se a la comunitat europea, les etapes de treball o quins són els membres de la delegació negociadora. La sala d'actes de la Valireta d'Encamp acollirà, el 2 d'octubre, la segona de les reunions, mentre que la tercera tindrà lloc a la sala de la Closeta de la Massana el 14 d'octubre. Així, les reunions continuaran el 16 d'octubre a la sala d'actes de la Llacuna d'Andorra la Vella; el 17 d'octubre al Centre de congressos d'Ordino; el 21 d'octubre a l'auditori Rocafort del Centre cultural i de congressos lauredià, i el 24 d'octubre a la sala d'actes del comú d'Escaldes-Engordany. D'aquesta manera, Riba ha manifestat que la darrera reunió tindrà lloc el 28 d'octubre a la població encampadana del Pas de la Casa.
Riba ha destacat que el que es vol és "informar" i "recollir" l'opinió dels ciutadans per tal de redactar una petita síntesi de cada debat "amb les qüestions més rellevants" i, d'aquesta manera, "veurem si hi ha consens". És per aquest motiu que l'organització dels esdeveniments s'ha posat en marxa gràcies a la col·laboració de la secretaria d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana encapçalada per Marc Pons. En finalitzar les trobades s'obtindran una sèrie de "resums per treure conclusions". A més, ha manifestat que diversos càmeres d'Andorra Televisió enregistraran totes les reunions per, posteriorment, "muntar les peces i recollir el contingut per blocs".
D'altra banda, el secretari d'Estat ha avançat que durant el mes de novembre se celebrarà una reunió pública a Barcelona i una altra a Tolosa pels andorrans que estudien o treballen en alguna d'aquestes dues ciutats. A més, ha assenyalat que es durà a terme una darrera reunió "en línia" destinada a aquella gent que "no hagi pogut assistir a les sessions físiques" i que està prevista per la segona quinzena de novembre.
De manera paral·lela, Riba també ha explicat que s'ha habilitat un nou espai web on destaca un apartat dedicat a les preguntes més freqüents entorn de l'acord d'associació, i un formulari de contacte amb la secretaria d'Estat a disposició dels ciutadans.
A l'espera dels pactes d'Estat
En relació als pactes d'Estat entre el Govern i les diferents forces polítiques pel que fa a la negociació de l'acord, Riba ha posat en relleu que el calendari fixat amb els interlocutors europeus "no depèn d'això", i ha indicat que la pròxima trobada amb aquests agents està prevista pel 8 d'octubre i, a més, no es descarta dur-ne a terme una altra abans que finalitzi l'any.
Quant a la proposta de terceravia per a formar part de l'equip negociador com a observador, el secretari d'Estat ha assegurat que difícilment membres de la formació que lidera Josep Pintat hi puguin ser presents a la primera reunió, ja que encara "no s'haurà arribat a cap acord". A banda, tant Riba com el ministre portaveu, Eric Jover, han argumentat que el rebuig a la proposició de llei del PS pel que fa a la creació d'habitatge social aprofitant el fons de reserva de jubilació de la CASS, no hauria d'interferir en el pacte d'Estat i, des de l'executiu, es mostren "optimistes".