Mercè Bonell: "Vaig entrar al Consell General espantada"

La primera consellera d'Andorra recorda que a la Cambra, "tothom" li transmetia "bona energia"

Les conselleres generals d'Andorra
Francesc Alguacil
07/03/2017
2 min

Andorra la Vella"Són elegibles, en les mateixes condicions i amb les mateixes limitacions que els homes, les dones en possessió de la ciutadania andorrana plena", aquest principi d'exercici de dret, del 5 de setembre del 1973, correspon al decret d'elegibilitat de les dones perquè representin la ciutadania al Consell General. Una fita que posava fi a la discriminació de les dones quant els seus drets polítics, però el camí fins aquesta resolució ha estat llarg. Aquest dimarts de març de 2017, la vigília del Dia internacional de les dones, les andorranes que han estat conselleres han celebrat l'efemèride i s'han reunit a la Casa de la Vall per assistir a la lectura d'un manifest i fer un brindis.

Quatre anys abans del reconeixement per poder ser elegides democràticament, el 1969, i un any després d'haver presentat una sol·licitud acompanyada de 3708 signatures de dones andorranes, el Consell havia acceptat pels pèls -per 10 vots a favor, 8 en contra i una abstenció- el dret de vot per a les dones, alhora que havia rebutjat -per 12 vots a favor, 6 en contra i una abstenció- la facultat perquè es poguessin presentar a unes eleccions.

Encara van haver de passar uns quants anys, fins el 1984, per veure la primera consellera general, Mercè Bonell Bertran, que no va entrar a la Casa de la Vall escollida per sufragis, sinó en substitució d'un conseller. "Vaig entrar espantada i no podia reivindicar res més que allò que em tocava com a parlamentària, de seguir les línies del meu grup, però la meva rebuda al Consell va ser bona, tothom em passava bona energia", ha recordat aquest dimarts Bonell.

No va ser fins a la següent legislatura, dos anys més tard, que Maria Teresa Armengol Bonet va esdevenir la primera dona electa. Des d'aleshores, la presència de dones a la cambra legislativa va ser anecdòtica, fins que es va disparar, a partir del 2005. La legislatura 2011 - 2015 es va aconseguir la paritat: 14 dones i 14 homes. Actualment, la composició del Parlament és d'11 dones i 18 homes.

Aquest dimarts, 33 anys després de la primera consellera, totes les dones que han treballat per Andorra des de la màxima institució del país han volgut participar de l'acte d'homenatge i de celebració de dia que reivindica el paper de la dona a la societat. Només n'han faltat quatre: Eva Garcia, Maria Lluïsa Puig i Montserrat Gil. L'excònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Mora, va traspassar l'octubre passat.

Bonell ha considerat que les dones que actualment ocupen càrrecs de responsabilitat pública estan "molt preparades", i ha augurat que "tard o d'hora" hi haurà una dona al capdavant del Govern, "perquè podrien fer-ho igual de bé que els homes".

stats