D'acord a favor que el Govern entri a la vall del Madriu

Gili considera que cap comú ha de tenir "dret a veto" a l'hora de validar l'entrada de l'executiu a la comissió de gestió de l'entorn natural

Els cinc candidats de d'Acord a l'entrada de la Vall del Madriu-Perafita-Claror. / M. M.
M. M.
31/03/2019
3 min

Escaldes-EngordanyLa candidatura de d'Acord a Escaldes-Engordany aposta perquè la Vall del Madriu-Perafita-Claror es valori, es cuidi i es publiciti més del que els comuns ho han fet en els últims anys i assenyala que cal fer-ho "entre tots". La coalició escaldenca creu que el Govern ha d'entrar de forma immediata dins de la comissió de gestió de l'entorn natural perquè "té uns recursos humans i uns mitjans que no tenen els comuns", així ho ha recordat la número u a la llista territorial, Rosa Gili. Des de la porta d'entrada a la vall, Gili ha denunciat que en l'últim any s'han destinat només 30.000 euros al pla de gestió de la vall del Madriu mentre que el Cirque du Soleil ha costat prop de tres milions d'euros i "un cop s'acaba ja no queda res".

Gili ha explicat que l'executiu ha d'estar dins la comissió des de la part de Cultura i també de medi ambient per controlar i salvaguardar la fauna i flora. "Volem que el Govern tingui pes en les decisions, que s'hi inverteixi més i no d'aquesta manera que ho hem desgranat una mica i al final no ha acabat funcionant del tot". Cal recordar que actualment a la comissió de gestió només hi són representats els quatre comuns als quals pertany el territori: Escaldes-Engordany, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Encamp.

Davant la possibilitat que algun dels comuns negui l'entrada de l'executiu a la comissió, com s'ha deixat entreveure algunes vegades que s'ha intenta fer el pas, la candidata de d'Acord considera que ningú ha de tenir "dret a veto". "S'ha de fer en clau de país, la idea es posar-ho en valor entre tots no treure cap poder a ningú", defensa.

Respecte a les actuacions concretes a la vall, declarada Patrimoni de la Humanitat en la categoria de Bé Cultural per la Unesco, Gili ha defensat la necessitat d'aclarir sobretot l'entrada a l'entorn així com la delimitació de les activitats concretes que es poden o no desenvolupar dins de l'espai. "Ja tardem a posar en valor i de cuidar la vall perquè la puguem gaudir en un futur nosaltres i també els visitants", ha reiterat.

Precisament en aquest sentit també s'ha expressat el número dos de la candidatura, Marc Magallón, qui ha explicat que la principal reclamació que els han fet arribar els cortalans és la necessitat de millorar l'accés. "Tenen les mateixes dificultats per arribar que a principis de segle perquè l'entrada no ha canviat", ha apuntat al mateix temps que ha recordat que el comú d'Escaldes-Engordany es va comprometre tenir-ho enllestit abans d'acabar el mandat aquest pròxim desembre. Magallón també ha destacat que fer totes aquestes millores implicaria generar un nou reclam turístic per a la gent que li agrada el turisme de natura i senderisme. Fins i tot ha apuntat que molts cortalans podrien reconvenir els seus habitatges, actualment "en precari", per acollir el turisme rural.

Fer de l'EFPEM "l'escola andorrana de l'esport"

D'Acord també ha estat present aquest diumenge al migdia a la plaça del Prat del Call d'Ordino, per donar suport a l'acte de Liberals d'Andorra sobre medi ambient. Aprofitant l'esdeveniment, el número 1 de la llista ordinenca, Marc Galabert, ha explicat que li volen donar un impuls al Centre de Tecnificació d'Ordino, ampliant la seva oferta de programes específics per a esportistes, i introduint serveis complementaris de nutrició, psicologia i medicina. L'objectiu és fomentar més la figura de "l'esportista d'alt nivell", ha defensat.

Per tot plegat, d'Acord també aposta perquè l'Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya (EFPEM), es converteixi en "l'escola andorrana de l'esport" i passi a dependre del ministeri d'Educació.

stats