Acord total entre cònsols i Govern per la repartició a parts iguals de les transferències tombades pel TC
Els mandataris comunals carreguen contra el PS per la Proposició de llei qualificada d'organització i funcionamnet dels comuns
CanilloDesprés de diverses reunions, els cònsols han acceptat, per unanimitat, que les partides pressupostàries tombades pel Tribunal Constitucional (separatives d'aigües, cadastre i inversions sostenibles corresponents a l'apartat de redistribució sostenible) es reparteixin a parts iguals entre els set comuns. D'aquesta manera, les institucions parroquials han validat la proposta de l'executiu i ara aquest s'ha d'encarregar de portar-la al Consell General i aconseguir una majoria qualificada. La proposta elimina els articles invalidats i proposa la repartició a parts iguals. Quan es van suspendre els punts inconstitucionals el cap de Govern, Toni Martí, ja va expressar la voluntat de reunir-se, només, amb els consellers generals d'Unió Laurediana i Independents de la Massana, que són els que van donar suport a la text quan es va aprovar.
Per tant, si el Consell General valida la proposta aprovada per Govern i comuns, pels propers dos anys els 4,4 milions d'euros que han quedat invalidats arran de la suspensió es distribuiran en set parts, és a dir, prop de 630.000 euros més per cada comú. A partir del 2020 aquesta xifra s'augmentarà fins una mica més enllà dels 6 milions a repartir a parts iguals, ja que la llei donava una transitòria de dos anys. Aquesta nova bossa de diners se sumarà a la ja existent en l'article 8 de la llei, que ja preveu que 13,6 milions siguin repartits a parts iguals. Per tant, cada comú rebrà uns 2,5 milions d'euros a parts iguals. Cal recordar que la Llei de transferències preveu una repartició total de 55 milions.
“És la manera més encertada i la més equilibrada per tothom, tot i que alguns comuns volien una distribució dels diners pel criteri de territori o població”, ha explicat el cònsol major d'Encamp, Jordi Torres, durant la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols d'aquest dimarts al matí. El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, també ha apuntat que és la forma més justa i correcte, ja aquesta llei “ja porta molta feina feta darrere” i no veia amb bons ulls tornar a entrar a discutir sobre el repartiment segons criteris en què alguna parròquia hi podia guanyar o perdre.
Una llei específica per la capitalitat, “potser és anar molt lluny”
En referència a la recomanació de l'informe del Congrés de Poders Locals i Regionals, que insta al reconeixement econòmic de la capitalitat d'Andorra la Vella, els portaveus de la reunió de cònsols d'aquest dimarts han admès que aquest tema no s'ha tractat. Tot i això, en relació a la demanda de la cònsol major d'Andorra la Vella, que insta al Govern a impulsar una llei específica per reconèixer la capitalitat, “potser és anar molt lluny”, ha expressat Mandicó. “En un moment o altre s'haurà de posar sobre la taula i, si s'ha de parlar, en parlarem”, ha conclòs.
Finalment, els cònsols portaveus han carregat contra el Partit Socialdemòcrata (PS) per la presentació del la Proposició de llei qualificada d'organització i funcionament dels comuns, i que vol reformar els ens parroquials perquè les minories estiguin més representades, entre d'altres mesures. Critiquen que hagin presentat el projecte sense parlar amb els cònsols, ja que la llei els afecta directament i, per tant, no entren a valorar-la ni a favor ni en contra. Tot i això, expressen que “les minories estan representades, altra cosa és que entrem a valorar la proporcionalitat de la representació en relació al percentatge de vot”, ha expressat Torres. Ambdós cònsols s'han mostrat oberts a poder revisar la llei electoral, “però és un debat que ha de comptar amb la presència de tots els comuns”.