Acusacions creuades a Sant Julià per l'ampliació de l'abocador de la Rabassa
Majoral acusa Cairat de demagog mentre aquest critica la majoria de manca de sensibilitat per l'impacte ambiental i social
Sant Julià de LòriaLa problemàtica dels abocadors ha centrat aquest dimarts la sessió ordinària del consell de comú de Sant Julià de Lòria. En especial l'ampliació de l'abocador de la Rabassa, un equipament ubicat a la cota 1.600 de Naturland i que es perfila com a una possible solució per al sector de la construcció a curt termini. Des de l'oposició, el conseller de Desperta Laurèdia, Cerni Cairat, ha lamentat que la majoria no els hagi informat en cap moment del projecte d'ampliació ni tampoc hagi sigut un assumpte tractat a la comissió d'urbanisme. També ha acusat la majoria comunal de manca de sensibilitat, ja que l'ampliació del terreny suposaria gairebé duplicar la superfície actual, cosa que tindria "una afectació i un impacte molt gran", no només pel que fa a l'aspecte paisatgístic i mediambiental, sinó també "pel trànsit de camions i l'afectació social que pot tenir en aquest sentit".
Mentre que des de la formació de la minoria són partidaris d'estudiar altres possibles ubicacions, el cònsol major lauredià, Josep Majoral, ha defensat que el que s'ha volgut des del comú "és anticipar-se en la mesura de la seva capacitat a aquesta problemàtica encomanant un projecte d'ampliació d'un abocador ja existent". En aquest sentit, ha retornat l'acusació assegurant que mentre que la majoria actua, la minoria només fa demagògia. A l'espera de rebre els resultats del projecte d'ampliació, Majoral ha explicat que serà compartit amb els consellers de Desperta Laurèdia i en cap cas significa que s'hagi de tirar endavant. "Abans de fer res cal tenir les coses clares", ha afegit.
Quant a les acusacions de Cairat, el cònsol lauredià ha exposat que criticar "des d'un punt de vista d'oposició és molt fàcil", però "la responsabilitat de Govern la tenim nosaltres". A més a més, tal com va manifestar durant la Diada de Canòlich d'aquest cap de setmana, Majoral ha apuntat que la solució "òptima" seria que cada parròquia tingués el seu propi abocador on es llencessin les seves pròpies terres.
Altres acords del consell de comú
Finalment, al llarg de la sessió majoria i minoria han aprovat per unanimitat un crèdit extraordinari per valor de 50.000 euros per a finançar les obres d'impermeabilització de diferents dipòsits d'aigua potable de la parròquia per a adaptar-los a la normativa vigent, així com la instal·lació d'una turbina a la Borda de l'Arena per tal de permetre una millora en l'eficiència energètica. Aquest import es passa d'una partida a una altra i no genera més endeutament al comú.
També s'ha aprovat, amb una nova abstenció de Desperta Laurèdia, diferents eixamples i millores a les carreteres de Fontaneda i de la Rabassa per un import de 180.000 euros amb l'objectiu de resoldre la problemàtica circulatòria actual a la zona. Majoral ha manifestat que es tracta de petites actuacions que vénen a resoldre una problemàtica que s'allarga des de fa temps. Cairat ha justificat l'abstenció recordant que la majoria es va comprometre a impulsar una bassa d'aigua a la zona de la Rabassa per lluitar contra possibles incendis, però que finalment s'ha desestimat per un increment significatiu del cost de l'obra.
A l'últim, els tres consellers de l'oposició també han lamentat un nou suplement de crèdit -procedent d'una aportació a Unicef que finalment ha estat retornada al comú per innecessària per valor de 3.150 euros- per tal de finançar els premis atorgats als guanyadors del projecte MovLav, unes Olimpíades Culturals que ja van suposar al comú una depesa de 42.000 euros per tal de posar-les en marxa.