Andorra Endavant discrepa de Concòrdia i demana "el referèndum ja"
Concòrdia proposa Govern reconsiderar el referèndum en cas que es prevegi un resultat desfavorable, amb l’objectiu de redefinir el calendari
Andorra la VellaEl grup parlamentari Andorra Endavant, liderat per Carine Montaner, ha rebutjat fermament la proposta de Concòrdia d’ajornar el referèndum sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea si les enquestes o els indicadors apunten a una victòria del “no”.
La proposta de Concòrdia va ser anunciada el passat dilluns, amb el conseller general Pol Bartolomé explicant la posició del partit a Cadena SER Andorra. Segons Bartolomé, Govern hauria de reconsiderar el referèndum en cas que es prevegi un resultat desfavorable, amb l’objectiu de redefinir el calendari i condicions de la consulta.
Els opositors a l'Acord desunits
Cerni Escalé, líder de Concòrdia, ha confirmat aquesta postura en declaracions al Diari ARA Andorra, des de Concòrdia seria preferible ajornar la consulta si el “no” a l’acord té un suport significatiu. Segons Escalé, és més prudent i estratègic adaptar els terminis i condicions abans de dur a terme el referèndum.
En resposta, Carine Montaner, en declaracions aquest diari, ha rebutjat aquesta visió. Montaner considera que el referèndum "s’ha de celebrar ara mateix, sense més dilacions” i que el poder de decidir ha de romandre en mans de la ciutadania, citant Abraham Lincoln per subratllar el seu compromís amb la “voluntat popular”. Montaner ha expressat un desacord “totalment divergent amb Concòrdia”, afirmant que ajornar el referèndum trairia les expectatives dels ciutadans d’Andorra.
Mixt o no mixt?
D’altra banda, el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, també ha conversat amb aquest diari i ha reiterat que el referèndum només es durà a terme un cop l’acord d’associació estigui completament signat per les parts implicades.
Concòrdia i Andorra Endavant, que es mantenen fora del pacte d’estat per l’acord d’associació, també han criticat l’assignació d’1,2 milions d’euros que Govern destina a la campanya de comunicació sobre l’acord. Tot i compartir l’oposició a l’acord, Concòrdia ha mantingut una postura més flexible en el seu posicionament, Andorra Endavant ha estat més ferm en la seva postura i reclama una adopció gradual de directives europees, com fins ara. Finalment, el grup parlamentari de Montaner expressa preocupacions sobre l’impacte de l’acord en les polítiques d’immigració del país.