Andorra participa en la 24a sessió del consell de ministres d’Afers Exteriors de l’OSCE
La intervenció andorrana ha servit per subratllar la importància del multilateralisme per poder donar resposta de manera transversal i eficaç als actuals reptes de seguretat
Andorra la VellaAndorra participa en la 24a sessió del consell de ministres d’Afers Exteriors de l’Organització per la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) que aquest dijous i divendres se celebra a la capital d’Àustria, Viena. La participació es fa mitjançant la missió permanent a l’OSCE de l’ambaixada d’Andorra a Àustria.
Durant la sessió plenària d'aquest dijous, la intervenció d’Andorra ha servit per subratllar la importància del multilateralisme per poder donar resposta de manera transversal i eficaç als actuals reptes de seguretat. D’igual manera, s'ha posat èmfasi en l’estat de dret i la protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals, com a condicions sine qua non per viure en societats segures i prosperes.
El Principat també ha manifestat la preocupació per l'extremisme violent i la radicalització que aboca al terrorisme, destacant la necessitat d'activitats preventives per combatre'l, en particular adreçades als joves. En aquest context, s'ha apel·lat a avançar en polítiques i iniciatives per promoure la igualtat i l’educació de qualitat com l'instrument més eficaç per combatre la discriminació que transmet als joves valors necessaris de convivència i respecte per la diversitat.
Així mateix, la intervenció d’Andorra ha servit per posar de relleu el compromís amb l’organisme i, en aquest sentit, s’ha recordat que el Principat va acollir, del 3 al 5 d’octubre, la reunió de l’Assemblea Parlamentària de l’OSCE. També s’ha fet esment a la participació d’Andorra en projectes relatius a l’empoderament econòmic de la dona i la lluita contra el tràfic d’éssers humans en les rutes migratòries.
Pel que fa a aspectes econòmics i mediambientals, Andorra dona suport als treballs de l’OSCE encaminats a la promoció del bon govern i el foment del desenvolupament econòmic per millorar el clima dels negocis i les inversions. En aquest context, s’ha informat de les reformes internes dutes a terme en el marc de la transparència fiscal i cooperació. D’altra banda, s’ha reiterat el ferm compromís d’Andorra de donar una resposta global i local a la lluita contra els efectes del canvi climàtic.
El consell de ministres d’Afers Exteriors de l’OSCE es reprendrà aquest divendres amb la sessió de cloenda on s'adoptaran els documents dels treballs així com la candidatura d’Itàlia per ostentar la presidència el 2018. Es preveu que els Estats adoptin documents estratègics per avançar en donar resposta als esmentats reptes de la seguretat.
D'altra banda, en el marc de la reunió s’adoptarà formalment la designació del nou secretari general de l'OSCE, Thomas Greminger, i dels caps de les institucions OSCE que vetllen per la promoció i protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals, així com per la consolidació de l'estat de dret i el bon funcionament de les institucions democràtiques. Així doncs, es nomena a Ingibjörg Sólrún Gísladóttir com a directora de l'Oficina per les institucions democràtiques i drets humans; es designa a Harlem Désir com a representant per la llibertat dels mitjans de comunicació; i Lamberto Zanier assumeix les seves funcions com a alt comissari per les minories nacionals.
Àustria, en qualitat de presidència en exercici de l’OSCE, ha liderat els treballs de l’organisme el 2017. Ha posat èmfasi en la prevenció i la lluita per combatre l'extremisme violent i radicalització que dur al terrorisme, així com restablir la confiança entre els estats per avançar en la solució pacífica dels conflictes a l'àrea OSCE, en particular a Ucraïna, on l'organisme té desplegada una missió especial d'observació.
Al llarg de l’any, s'han tractat també altres temes, com restablir l'estabilitat i seguretat militar, combatre la cibercriminalitat, la cooperació en temes mediambientals, la promoció del bon govern per fomentar un clima positiu per la inversió, les tendències migratòries, promoure la igualtat de gènere, combatre la discriminació i el tràfic d'éssers humans.
El consell de ministres és l’òrgan decisori de l’OSCE. Té lloc anualment i ofereix la oportunitat als ministres de revisar i avaluar les activitats de l’organisme i alhora reforçar el diàleg en temes de seguretat a l’àrea OSCE, així com establir les directrius per els treballs futurs. L’OSCE la integren 57 estats d’Europa, Amèrica del Nord i Àsia. Tracta la seguretat de manera exhaustiva des de la vessant politicomilitar, humana, econòmica i medi ambiental.