Andorra regula per primer cop el dret de vaga
Martí retreu al PS que no hagi donat suport a la llei del conflicte col·lectiu
Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, ha retret als consellers socialdemòcrates que per primera vegada al país es reguli el dret de vaga, gràcies a l'aprovació de la llei qualificada de mesures de conflicte col·lectiu, i que "l'esquerra no era present i ha votat en contra". D'aquesta manera es referia Martí al fet que Pere López no hagi assistit al debat d'aquest dijous al Consell General ja que està fora del país per compromisos del partit i que els altres dos consellers del PS hagin votat en contra del text. La consellera socialdemòcrata Rosa Gili ha lamentat que Martí "tergiversi" les coses i ha destacat que si no han donat suport a la llei és perquè és "repressiva i limitadora" pel que fa, especialment, al dret de vaga.
Juntament amb el PS ha votat en contra de la llei el conseller d'SDP, Víctor Naudi, mentre que la resta de grups parlamentaris han donat suport a la proposició de llei posant en relleu el fet que si més no serveix per començar a desenvolupar aquest dret de vaga, que està recollit a la Constitució i que encara no havia estat desplegat. El cap de Govern ha fet èmfasi, de fet, en el fet històric que s'hagi desenvolupat aquest dret. "La història escriurà el que ha passat avui", ha etzibat al PS, incidint en el fet que quan vagin a fer el porta a porta en les properes eleccions generals es "recolzin" en els liberals quan visitin els treballadors, ja que ells sí que han donat suport a aquesta llei.
El PS havia presentat 23 reserves d'esmena que han estat totes tombades gairebé per la majoria de l'arc parlamentari i que defensaven, entre d'altres, canvis en el redactat, ja que es considera que es limita molt el dret de vaga, ja que hi ha moltes "prohibicions" i entrebancs com poden ser l'establiment de serveis mínims que consideren excessius i tampoc no estan d'acord que es reguli a la mateixa llei el dret de vaga i el tancament patronal. El conseller de DA Josep Anton Bardina ha defensat la llei posant en relleu que "facilita" l'exercici del dret de vaga i a més és un marc "clar i àgil" i culmina la reforma laboral. A més a més, ha defensat que es tracta d'un marc legislatiu innovador i "proporcional" amb les garanties de cadascuna de les parts implicades en un conflicte laboral. En el mateix sentit, el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha remarcat que es tracta d'una llei "moderna, ponderada, i garantista".
Pel que fa al posicionament de la resta de grups que han donat suport al text, des del grup parlamentari liberal Judith Pallarés ha remarcat que "millor és possible fer-ho" i ha lamentat la manca de voluntat de diàleg de DA però ha conclòs que si més no es tira endavant un text que era "necessari" i ara espera que a través de mesures de diàleg es pugui desenvolupar i esdevingui "una bona base". La consellera d'UL-Consellers Independents de la Massana, Carine Montaner, ha emfasitzat que garanteixi el dret de vaga vetllant per la seguretat i el teixit empresarial, i l'ha titllat de "text preventiu". En aquest sentit, ha alertat de les conseqüències que pot tenir per al país una vaga. La consellera independent Sílvia Bonet ha celebrat que es reguli finalment aquest dret. Víctor Naudi, en canvi, ha justificat el seu vot negatiu al text posant en relleu que tot i que era una "necessitat" acaba retallant llibertats.
Acció sindical
També ha tingut tres vots en contra la proposició de llei qualificada d'acció sindical i patronal, també els dels dos consellers del PS i Víctor Naudi. Gili ha lamentat que no es doti de recursos els sindicats i que per exemple se'ls "veti" en un primer nivell de negociació. De fet, la consellera socialdemòcrata ha destacat que la llei els "decep, ja que buida de sentit l'acció sindical" i ha lamentat que des de la majoria es tingui els sindicats com a "enemics". Bardina li ha respost que la llei actual, del 2008, no ha produït els efectes desitjats i ha emfasitzat que la nova vol "fomentar l'acció sindical". De la mateixa manera, Espot destaca que doni més seguretat jurídica i que sigui homologable als preceptes de l'Organització Internacional del Treball (OIT).
Víctor Naudi ha considerat que aquesta llei no facilitarà la implantació dels sindicats, mentre que Pallarés ha destacat que s'ha trobat a faltar, en aquest cas, un interlocutor vàlid que sigui representatiu de tots els treballadors i ha celebrat que s'hagi aconseguit un text "més senzill i de fàcil aplicació": També ha remarcat que ara caldran programes per potenciar aquests sindicats. Montaner ha destacat que es posi una primera pedra per fer "més forta l'acció sindical", mentre que Bonet ha dit que la llei "millora" l'anterior.