Els càrrecs del grup mixt a les comissions legislatives, finalment sense canvis
La sessió extraordinària del Consell General ha servit per aprovar i ratificar els càrrecs a les comissions internacionals
Andorra la VellaTot i que encara no ha estat comunicat oficialment a la Sindicatura, les presidències i les vicepresidències en les comissions legislatives del grup mixt, que abans estaven en mans de Ld'A i ara estan en possessió dels consellers d'UL+CC, quedaran com fins ara. Malgrat que durant les negociacions per establir un nou reglament, els escindits liberals van donar les seves representacions als consellers del PS, aquests les han rebutjat. Així ho ha confirmat el conseller general d'UL+CC, Carles Naudi, després de la celebració del consell extraordinari d'aquest dijous al matí.
La sessió, que amb prou feines ha arribat als set minuts de durada, ha servit per aprovar els nous canvis a les delegacions internacionals, a causa de l'arribada dels cinc exliberals al calaix parlamentari del grup mixt. L'increment de cinc a deu consellers ha provocat que el grup mixt sigui el majoritari de l'oposició, i per tant té noves atribucions. A la delegació del Consell d'Europa, la fins ara la membre titular liberal, Judith Pallarès (Ld'A), passa a ser membre suplent, mentre que Víctor Naudi –conseller d'SDP al grup mixt– passa de suplent a titular. Per “coherència i conseqüència amb el que ha passat els últims dies”, els consellers del PS han decidit abstenir-se en aquest nomenament.
L'altre punt de ordre del dia, aquest sense passar per votació, ha servit per ratificar que Carles Naudi (UL+CC), ara conseller del grup mixt, i Pere López (PS) siguin el president i el vicepresident, respectivament, a l'assemblea parlamentària de l'OSCE. Com que Camp ha passat del grup parlamentari liberal al mixt, es dona la circumstància que Ld'A, per una qüestió de proporcionalitat, no tindrà cap membre en aquesta delegació, ja que els seus dos altres components són demòcrates: Meritxell Palmitjavila (titular) i Marc Ballestà (suplent).
La sessió d'aquest dijous també ha visualitzat la nova distribució dels consellers a la cambra, a causa de l'increment de membres del grup mixt. El grup liberal ara està a l'última fila –fins ara ocupava la primera–, al costat de Víctor Naudi i la consellera independent, Sílvia Bonet, que no canvien de lloc. Per contra, els nous consellers del grup mixt d'UL+CC estan a la primera fila i els tres consellers del PS a la segona.
Malestar per portar Sindicatura a la Batllia
La decisió del comitè directiu del partit socialdemòcrata de portar a la Batllia la Sindicatura per la situació que s'ha generat arran de la nova composició del grup mixt i el fet que el síndic general no convoqués López a la junta de presidents, ha generat malestar entre la resta de formacions. Carles Naudi ha apuntat que el PS té la intenció de “mediatitzar un procès normal portant-lo al circ mediàtic”. El conseller d'SDP, un dels principals focus de la discussió, ha dit que no comparteix la decisió “perquè els motius esgrimits no són vàlids ja que amb la decisió que volien prendre, sí que es vulnerava a la minoria”. Finalment, el conseller de DA, Carles Jordana, considera “molt trist” judicialitzar decisions del síndic perquè aleshores “ja no s'està respectant res”.
De tot plegat s'ha defensat Pere López, que ha insistit que se'ls ha deixat al marge de molts llocs de responsabilitat i interès a causa d'una certa “pinça política per treure'ns de les comissions internacionals”. López ha esgrimit que el PS, que representa una quarta part dels electors i, al seu entendre, l'espectre més socialdemòcrata i d'esquerres del país, no haurà estat mai, en tota aquesta legislatura, al Consell d'Europa, “un del més importants a nivell internacional”. El president del PS també ha explicat que estan ultimant els papers i que breument els presentaran a la Batllia.