El CDI amb Hongria, "una fita molt important"

El titular d'Afers Exteriors hongarès reforça el suport a Andorra en les negociacions amb la UE

La reunió entre el cap de Govern, Xavier Espot, amb el ministre d’Afers Exteriors d’Hongria, Péter Szijjártó.
M. F. (ANA)
08/10/2021
3 min

Andorra la VellaAndorra i Hongria han signat aquest divendres el conveni per evitar la doble imposició entre els dos estats. La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha manifestat que es tracta "d'una fita molt important" perquè el 2017 es va marcar aquest objectiu que avui "s'ha assolit". De fet, ha remarcat que s'ha negociat "de manera molt ràpida". La signatura ha tingut lloc durant la visita al país del ministre d'Afers Exteriors d'Hongria, Péter Szijjártó, que ha expressat el suport del seu país a Andorra en les negociacions per a l'acord d'associació amb Europa. De fet, va ser durant la presidència hongaresa de la UE, el 2011, quan les negociacions amb la UE van arrencar i Szijjártó ha desitjat que es puguin culminar aviat. Entre altres qüestions tractades entre les dues delegacions hi ha hagut el turisme, les relacions multilaterals, les relacions econòmiques i també educatives i culturals.

Pel que fa al CDI Ubach ha manifestat que Andorra continua ampliant la xarxa d'estats amb els quals hi ha signat un CDI i ha recordat que ara es negocia amb Bèlgica i Països Baixos, amb els quals s'espera poder fer la signatura "com més aviat millor"; també s'està en negociacions amb països iberoamericans, entre els quals Xile. D'aquesta manera, la titular d'Afers Exteriors ha remarcat que gràcies a aquests convenis Andorra ha d'avançar en la diversificació de la seva economia. Al seu torn el ministre d'Exteriors hongarès ha valorat que és "molt important signar" l'acord amb Andorra per la seguretat fiscal i també per la transparència econòmica. Szijjártó ha exposat que una de les "fites" del país és mantenir els "impostos reduïts" per atreure inversions i que rebutgen "les harmonitzacions" fiscals. "Val la pena discutir sobre aquests temes", ha opinat.

Pel que fa a la UE, el ministre hongarès ha manifestat que ells defensen que una Europa "més forta" és la que ha de tenir més associats i que per això es dona ple suport a les negociacions que el Principat està mantenint. De fet, ha remarcat que "qui més ideal" que Andorra per esdevenir país associat a la UE, ja que està envoltat per països europeus, fa servir l'euro "i té una voluntat positiva". El que s'ha plantejat és quant poden durar les negociacions i en aquest sentit, ha desitjat que siguin ràpides i que "no s'hagi d'esperar a la propera presidència d'Hongria", fent al·lusió al fet que les negociacions van arrencar el 2011 també sota presidència hongaresa. "Pensem que la UE és forta si els membres són forts", ha afegit Szijjártó quan se li ha demanat per la defensa de les especificitats d'Andorra en aquesta negociació. Així, ha advocat perquè els estats puguin mantenir "la seva identitat pròpia", ja que si es perden Europa serà "més feble". També ha opinat que l'acord d'associació ha de permetre que Andorra tingui accés als fons de finançament del Banc Central Europeu. Ubach ha agraït el suport que Hongria ha tingut durant les negociacions. De fet, que hagi donat "suport, ajuda i bons consells".

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, amb el seu homòleg hongarès, Péter Szijjártó.

La ministra d'Afers Exteriors ha recordat que l'any passat es va celebrar el 25è aniversari de l'establiment de les relacions diplomàtiques entre Andorra i Hongria i que la relació ha estat "molt estreta". De fet, Szijjártó ha manifestat que la relació és "amistosa i nova" i ha agraït el suport d'Andorra en qüestions com "la defensa de les minories". En les reunions mantingudes aquest divendres s'han tractat altres aspectes com el memoràndum de turisme entre els dos països en el qual a partir d'ara es treballarà així com de les relacions multilaterals. En aquest sentit, Ubach ha subratllat la coincidència en la lluita contra el canvi climàtic. A més, ha remarcat que Hongria és membre observador associat de la Conferència Iberoamericana i que es poden desenvolupar, per tant, altres col·laboracions. En l'àmbit econòmic es plantegen missions econòmiques; en l'educatiu, col·laboracions entre universitats i en el cultural que hi pugui haver intercanvis per difondre la cultura dels dos països. En definitiva, la titular d'Afers Exteriors ha qualificat de "molt positiva" la visita de Szijjártó.

stats