Escalé veu amb bons ulls que el nou partit liberal comparteixi la preocupació del creixement urbanístic

Cerni Escalé reconeix coincidències amb el nou partit en matèria urbanística

El conseller de Concòrdia, Cerni Escalé a la sessió de Consell General
28/03/2025
3 min

Andorra la VellaL’escena política andorrana ha vist com un nou actor entrava en joc de cara a les eleccions generals del 2027. Virtus, una plataforma que fins ara es movia en l’esfera del debat ideològic, ha confirmat que es convertirà en partit polític amb aspiracions de govern.

L’exsíndic Jordi Farràs, portaveu del nou projecte, ha defensat que la formació “mirarà al futur” i es defineix com a “liberal”, però amb una forta preocupació per l’ordenació del territori, la construcció desmesurada i el creixement demogràfic d’Andorra.

Tot i que Farràs ha evitat ubicar el partit en l’eix ideològic tradicional, diferents analistes assenyalen que Virtus busca ocupar l’espai de la dreta que, segons la seva visió, els Demòcrates per Andorra (DA) han abandonat aquesta legislatura.

Concòrdia veu punts en comú amb Virtus

Davant aquest escenari, el cap de l’oposició i líder de Concòrdia, Cerni Escalé, ha reaccionat amb prudència però amb certa obertura cap al nou partit. En declaracions a aquest diari, Escalé ha assegurat que “tots aquells moviments preocupats per la situació actual del país i que vulguin fer propostes per millorar la qualitat de vida són benvinguts”.

L’opositor ha subratllat que Concòrdia comparteix amb Virtus la preocupació pel creixement urbanístic desmesurat i l’augment accelerat de la població, dues problemàtiques que el seu partit ha denunciat reiteradament. Tot i això, Escalé ha matisat que caldrà conèixer millor la perspectiva i les propostes concretes de Virtus abans de valorar possibles alineacions o desacords estratègics.

Un partit liberal però amb reticències sobre el futur d’Andorra

Jordi Farràs, en la seva intervenció a Ràdio Nacional d'Andorra, ha insistit que el nou partit es distancia tant de l’esquerra com de la dreta tradicional, però ha deixat clar que el seu objectiu és oferir una alternativa als ciutadans descontents amb la direcció actual del govern.

Segons Farràs, Virtus preté establir una línia política que equilibri el creixement econòmic amb la sostenibilitat del territori, advertint que “explotar el territori a ultrança i sense cap mirament porta al desastre absolut i a Andorra estem al caire de l’abisme”.

Tot i defensar una visió moderna de la política, Farràs ha deixat clara la seva postura sobre el model d’estat d’Andorra i la importància de mantenir el Coprincipat. Ha alertat sobre els riscos de plantejar un canvi de règim, afirmant que “si acabem sent una república, serem una república bananera”. Ha anat encara més enllà assegurant que, en cas que es posés a votació, “si es donés a elegir als nacionals entre l’avortament a Andorra o el Coprincipat, guanyaria el Coprincipat de llarg”.

Possible redistribució de l’espai polític andorrà

L’anunci del nou partit liberal arriba en un moment de canvi per a la política andorrana, amb un govern que ha perdut part del seu suport i una oposició que busca consolidar-se com una alternativa real de govern. També, el president del Partit Socialdemòcrata, Pere Baró no ha volgut fer cap declaració envers el nou partit liberal, "no tenim cap valoració a fer més enllà que estan en el seu dret i que la democràcia ja tracta la pluralitat i que la getn s'hi pugui sentir reprsentada doncs tingui l'opció de votar-los" ha afirma el conseller del PS.

La irrupció d’aquest nou partit podria reconfigurar els equilibris entre les forces polítiques existents, especialment per a Demòcrates per Andorra, que podria veure com Virtus li disputa una part del seu electorat més conservador. Mentrestant, Concòrdia manté una posició expectant, oberta al diàleg però marcant distàncies respecte a possibles aliances.

stats