Chato, destituït per "trair" la confiança dipositada en ell
Gallardo li havia demanat que no fes tasques d'àrbitre o observador i ho ha incomplert
Andorra la VellaEl fet que el fins aquest dimecres secretari d’Estat d’Economia i Empresa, Salustià Chato, exercís com a observador de la UEFA en dos partits internacionals el 13 d’agost i el 6 de setembre, quan el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, li havia demanat en el moment del seu nomenament que deixés de fer d’àrbitre o d’observador, ha estat la gota que ha fet vessar el got. Aquest “trencament de la confiança” que Gallardo havia dipositat en ell ha fet que aquest mateix dimecres el titular d’Economia hagi proposat el seu cessament.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha comparegut aquest dimecres al migdia per donar explicacions d’aquesta decisió. En aquest sentit ha incidit en què malgrat l’actuació de Chato no suposi cap infracció administrativa ni penal, s’entén que ha “trencat el deure de lleialtat” cap al seu ministre. Així, ha explicat que quan Gallardo el va escollir com a secretari d’Estat li va demanar “per una qüestió ètica i estètica” que deixés de desenvolupar feines d’arbitratge o d’observador. L’excepció havia de ser el partit que el mes de juliol van disputar Andorra i França, ja que Chato ja tenia aquest compromís i donat que el seu nomenament va tenir lloc dos dies abans no hi havia temps material perquè ell declinés fer aquesta feina. Ara, segons ha explicat Espot, s’han assabentat que almenys en altres dues ocasions, el 13 d’agost i el 6 de setembre, l'exsecretari d'Estat ha fet feines d’observador per a la UEFA, incomplint, d’aquesta manera una “ordre expressa” que li havia donat el ministre, la qual cosa ha motivat la decisió que ha pres l’executiu.
Chato passarà ara a ocupar la plaça que té assignada, la de cap d’àrea de Pressupost, i de manera paral·lela, l’executiu ja ha començat a buscar una persona que pugui assumir les responsabilitats de la secretari d’Estat. Espot ha manifestat que ell directament no ha parlat amb l’exsecretari d’Estat però que sí que ho ha fet Gallardo i que li ha confirmat que va fer aquestes dues feines, la qual cosa, ha etzibat Espot, “no s’entén” enmig de la "polèmica" sorgida quan es va saber que havia cobrat de la Federació Andorrana de Futbol. Gallardo està “molt disgustat”, en paraules d’Espot, ja que més enllà de la confiança que havia dipositat en ell hi havia “una relació d’amistat preexistent”. “A mi no em satisfan els fets sobrevinguts”, ha manifestat Espot sobre com se sent davant el que ha succeït. De fet, sembla que Chato s’ha excusat dient que eren uns “compromisos ineludibles”, unes explicacions que segons el cap de Govern “no són suficientment justificatives” ja que és “incompatible amb les instruccions que li havia donat” el ministre Gallardo.
Espot ha reiterat que la defensa anterior que van fer tant ell mateix com Gallardo i el ministre portaveu, Eric Jover, havia estat perquè amb els fets que tenien “damunt la taula” no hi havia elements suficients per exigir que Gallardo el cessés, ja que no hi havia cap infracció o irregularitat legal. Però també ha recordat que s’estava en un “terreny que generava dubtes” i que qualsevol nou fet que es donés podia “desequilibrar la balança”. “Des d’una perspectiva política”, ha dit, hi ha aspectes que malgrat no ser cap irregularitat legal “tenen molt abast” i ara s’està davant aquesta situació, el que ha motivat que Chato deixi el seu càrrec.
En aquest sentit ha recordat, com ja ho havia fet el ministre portaveu, que és responsabilitat del superior immediat al treballador demanar que es notifiqui una feina paral·lela i que si això es fa i el treballador incompleix aquest requeriment s’estaria davant una falta administrativa. En aquest cas, ningú no va demanar a Chato que notifiqués aquestes tasques i ell tampoc no va demanar autorització per fer-ho. Si ho hagués fet, en la seva etapa anterior a ser secretari d’Estat, "segurament" se li hagués donat com ha estat el cas d’altres funcionaris, ha reiterat Espot. Quant a l’aclariment que es vol fer sobre les feines que sí es poden fer, Espot ha destacat que es vol redactar una circular en què quedi més clar, fent servir com a base els criteris que s’han seguit fins ara. Es tractaria de posar “negre sobre blanc” en un document els casos en què es poden compatibilitzar les feines per “donar més seguretat jurídica” als treballadors.
Reaccions
Les reaccions al cessament de Chato no s'han fet esperar i des del partit Liberals d'Andorra s'ha posat en relleu que es dona ple suport a la decisió del president del partit i ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, de cessar a el secretari d’Estat d’Economia. Des de Liberals es posa en relleu que la destitució de Chato s’ha produït després d’analitzar les informacions rebudes i d’obtenir noves evidències que el fins avui secretari d’Estat no estava complint amb la seva paraula de no seguir amb l’activitat d’observador arbitral. Aquest fet, afegeixen, ha provocat que Gallardo "hagi perdut la confiança en Chato i hagi decidit cessar-lo". Cal recordar que des de Liberals havien defensat, ara fa uns dies, la continuïtat de Chato en el seu càrrec.
"Era una evidència que havia d’acabar d’aquesta manera”, ha explicat la consellera socialdemòcrata Rosa Gili, i ha afegit que lamenten "la mala imatge que s’ha pogut donar des d’un Govern que s’està iniciant des del posicionament de mediocritat". Gili ha seguit dient que “no es pot defensar algú que exerceix un càrrec de moltíssima responsabilitat i del qual se sap que hi ha hagut un incompliment de la llei”. I és que creu que “un Govern després no pot demanar als seus ciutadans que compleixin estrictament les lleis quan els seus mateixos membres han incomplert, i encara és més greu, han defensat que no era greu”. De fet, creu que “aquestes actuacions ens perjudiquen a tots perquè després la ciutadania barreja i es queden amb la impressió que aquí hi ha dos nivells de compliment de les lleis”.
Des del PS assenyalen a tres membres del Govern: el ministre de la Presidència, el portaveu i el mateix cap de Govern, ja que creuen que la seva actuació va estar "molt fora de lloc" al "treure ferro a l’afer". Sobre la possibilitat de demanar directament dimissions del ministre de la Presidència o del ministre portaveu, Gili ha comentat que ja van dir que "aquestes persones estaven en una postura més que qüestionable" però que ara ho tornaran a avaluar.
Des del grup parlamentari de Demòcrates, en la línia del que ja van anunciar la setmana passada, han emès un comunicat en què manifesten que "donen suport" a la decisió feta pública aquest dimecres pel cap de Govern. "Considerem que les raons que han motivat al seu cessament són plenament fonamentades", destaquen.
En aquest sentit, reiteren que Chato "s’havia compromès a deixar les tasques d’observador arbitral per a la UEFA després del partit Andorra-França de l'11 de juny". I que malgrat aquest compromís "les va seguir exercint sent secretari d’Estat i sense haver-ho comunicat al ministre Jordi Gallardo, que li ha perdut la confiança".