L'A retreu a Cinca una lectura “esbiaixada i interessada” de la carta sobre el vot judicial

Costa defensa la demanda enviada al Govern perquè “molta gent ha descobert que es pot canviar el sufragi emès a la Batllia"

El conseller general d'L'A, Ferran Costa, durant la roda de premsa. / M. M. (ANA)
M. M.
14/02/2019
2 min

Andorra la VellaLiberals d'Andorra està completament en contra de la lectura que el Govern, a través de Jordi Cinca, ha fet de la carta que el partit, conjuntament amb el PS, va tramitar a l'executiu per conèixer quin sistema de custòdia es durà a terme a la Batllia pel vot per dipòsit judicial. “És molt preocupant que el ministre portaveu faci una interpretació del tot esbiaixada i interessada del contingut de la carta”, ha recriminat el conseller d'L'A, Ferran Costa, que ho ha atribuït “als nervis preelectorals” i que “el senyor Cinca no pensa res del que va dir” perquè sinó demostraria “una gran ignorància o una mala interpretació sense límits”.

De la mateixa manera que ja ho va fer el president del PS, Pere López, Costa ha insistit que la petició només es circumscriu per aportar “més transparència” perquè “tothom conegui les regles del joc” del sistema electoral del país i no “només que uns quants espavilats que les coneixen es puguin 'aprofitar'”. “Enlloc i en cap moment no hem posat en qüestió ni hem dubtat de quin és el funcionament del sistema judicial, però reclamem que es sigui transparent perquè tots els ciutadans ho sàpiguen”. El conseller liberal ha justificat, precisament, que “molts han descobert ara que el vot judicial es pot canviar tantes vegades com vulguis” arran de la carta tramesa pels dos partits de l'oposició al Govern. Per això Costa s'ha atorgat els mèrits d'aportar “transparència al procés”.

El conseller liberal també ha recordat a Cinca que han passat deu anys des que ells ostentaven el poder i van organitzar unes eleccions. “Potser quan surtin a la llum les explicacions, veurem que hi ha marges de millora”. Per sostenir l'argumentari, el conseller liberal ha assenyalat que quan l'OSCE visita el país per avaluar el sistema “és bo” mentre que quan ho fan ells “es demonitza”. Precisament, en relació a la vista de l'organisme internacional aquesta setmana al país, Costa ha explicat que els van explicar el vot judicial a la delegació enviada. La resposta, a falta de l'informe final, va ser que el sistema és “particular” perquè no s'utilitza gaire a la resta de països, però en cap cas la van qüestionar, van “advocar” per vetllar per la transparència i augmentar-la.

En relació al posicionament liberal sobre la possibilitat de canviar el vot judicial, ha apuntat que “el sentit comú diria que un cop fet el vot és definitiu” i a nivell personal ha apuntat que poder-ho fer “desnaturalitza el sistema”. Ara bé, quan s'ha preguntat si estarien disposats a canviar-ho, s'ha remès primer a rebre la carta explicativa de l'executiu per saber com funciona el sistema per després veure si calen alguns canvis o no.

Finalment, seguint una de les recomanacions de l'OSCE que va fer respecte al sistema electoral andorrà en un informe del 2015, Costa ha avançat que el programa electoral liberal incorporarà una proposta per fer més proprocional el vot, sense desvetllar quina metodologia plantejaran.

stats