Política13/02/2019

Cinca acusa el PS i L'A de sembrar dubtes i de ser “nocius” per al procés electoral

El ministre portaveu afirma que tothom “està en el seu dret” de canviar el vot judicial mentre dura el període

M. M.
i M. M.

Andorra la VellaEl ministre portaveu, Jordi Cinca, ho deixa clar: es pot canviar el vot emès en dipòsit judicial mentre dura el període per fer-ho, però recorda que és una opció que està vigent des de 1993, quan es va aprovar la llei electoral. El membre del Govern ha sortit al tall de la polèmica generada aquesta setmana arran d'una demanda de PS i L'A per conèixer com funciona el mecanisme del vot judicial a la Batllia i els ha acusat de “sembrar dubtes” sobre el procés. “Voler posar en dubte, a través d'una pegunta aparentment innocent, el bon fer de la Batllia durant els quinze dies del vot judicial i la custòdia que en fan, em sembla negatiu i nociu per al procés electoral”, ha sentenciat Cinca.

El ministre ha recordat als dos dirigents polítics de l'oposició, Jordi Gallardo i Pere López, que els seus partits han tingut “la responsabilitat de governar i d'organitzar unes eleccions el 2009 i 2011 i la llei no ha canviat en res des del 93”. Per aquest motiu, Cinca dubta que no coneguin com funciona el sistema electoral i ha etzibat que “no s'hi val tot en política perquè ara arriba un procés electoral i un té ganes de guanyar, això és fer una mala política”.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu, visiblement molest, ha recordat el funcionament del vot judicial i ha apuntat que és un “dipòsit de vot” i, per tant, “no queda consumat” fins que el batlle no diposita el vot a l'urna el diumenge de les eleccions en nom de la persona. Cinca entén que durant el període que dura el dipòsit, des que comença la campanya fins el dissabte al migdia abans del diumenge electoral, el ciutadà pot acudir a la Batllia i sol·licitar canviar el vot, perquè aquest encara no està “consumat”. Tot i això, ha expressat “no tenir ni idea” de si aquest fet s'ha produït mai, però ha recordat que el ciutadà està “en el seu dret de fer-ho”.

A preguntes dels periodistes en relació a aquest funcionament, que no està recollit a la llei ni perquè es pugui fer o perquè no, Cinca ha apuntat al passat. “Ningú ha posat en dubte aquesta qüestió fins ara i era exactament igual que ara, DA no ha inventat un nou model de votacions”. És en aquest moment que Cinca ha disparat més enllà. “Si algú té algun dubte que ho digui obertament, però no anem sembrant dubtes permanents sobre el país que ja hi ha prou gent fora que s'ocupa de fer-ho. Ja n'hi ha prou de tota aquesta història”, ha sentenciat. També ha tingut paraules per la consellera Rosa Gili, que va posar sobre la taula aquesta possibilitat de canviar el vot: "Queda molt bé dir jo no he anat a votar mai aprofitant el vot judicial i per tant no sé molt bé com funciona però m'han dit que... siguem una mica serios, estem parlant de responsables de partits polítics".

Cargando
No hay anuncios

Finalment, el ministre portaveu ha defensat el sistema de vot judicial perquè està “molt arrelat i és un bon mecanisme”. “No tinc cap dubte que es prenen totes les mesures necessàries perquè no es manipuli per ningú”. En referència a la discrecionalitat que hi ha amb el vot per correu, que no es permet canviar, Cinca ho ha al·legat a raons tècniques perquè seria molt difícil canviar-lo un cop ja ha estat enviat.

López assenyala aquells que el critiquen

En una roda de premsa prèvia, el conseller general del PS, Pere López, va recollir les paraules de la consellera Gili i va reiterar que la carta enviada al secretari general del Govern és per conèixer el procediment del vot judicial i demanar que hi hagi "una custòdia policial de 24 hores de les urnes del vot judicial i del vot per correu". El conseller també es va mostrar sorprès per les crítiques rebudes i es va demanar qui pot estar en contra d'una mesura com aquesta i va desafiar aquells que no volen que el vot judicial estigui custodiat les 24 hores a sortir públicament i "explicar els arguments d'aquest no".