Els comuns monitoraran els riscos naturals
Fenòmens com crescudes de riu sobtades o allaus
Escaldes-EngordanyEls comuns monitoraran els riscos naturals. Així s'ha acordat a la reunió de cònsols que s'ha celebrat aquest dimarts a Escaldes-Engordany. Les corporacions col·laboraran amb el centre d'investigació Andorra Recerca i Innovació (AR+I) a través d'una plataforma digital, anomenada Argos, amb l'objectiu de monitorar crescudes de rius sobtades, allaus o altres fenòmens per tal de "tenir eines a disposició per poder actuar amb la prevenció màxima possible i en cas d'emergència tenir els elements de resposta", ha afirmat el cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé. Els comuns hauran d'implementar sensors a les principals zones de riscos naturals per tal de tenir indicadors i així facilitar dades a la plataforma. D'aquesta manera es podrà reaccionar a temps. La plataforma s'ha treballat juntament amb els cossos de seguretat especials, com per exemple els bombers, protecció civil i policia.
"Els comuns han de facilitar la implementació de sensors, la prevenció passa per això, per establir el màxim possible d'indicadors a les principals zones de risc com als rius, capçaleres de rius, zones rocoses que poden ser inestables o en moviments nivals", ha afirmat Alcobé. Amb aquest sistema es busca reaccionar a temps en cas que es produeixi qualsevol desastre natural. Per això els comuns han decidit adherir-se a aquesta iniciativa que ha desenvolupat l'AR+I. Els cossos especials són els qui vetllaran i gestionaran l'emergència, però els comuns hauran d'aportar les dades a través dels sensors.
"Aquests últims anys han augmentat els riscos meteorològics que poden afectar la seguretat personal de les persones i pensem que és un treball molt interessant que hem de potenciar i hem de col·laborar perquè no som els actors principals, però som els actors del territori i volem tenir eines a disposició per poder actuar", ha asseverat el cònsol canillenc.
La plataforma ja està operativa i ara només faltaria que les corporacions aportessin les dades. Alcobé també ha explicat que en el país existeix un sistema d'enviament de missatges als mòbils en cas d'emergències, un sistema que, per exemple, es va activar aquest cap de setmana arran del temporal de neu i pels vents forts.
També en matèria de protecció civil, Alcobé ha explicat que s'està negociant un conveni de col·laboració amb protecció civil per veure com els comuns poden facilitar posar les eines per tenir una resposta directa entre les necessitats civils i els comuns afectats per un possible risc. "Sovint ens trobem en situacions que falta un protocol de reacció, per exemple si hi ha una paret a punt de caure que no és un tema nacional, però pot tenir una afectació en una via pública, hem de saber com donar una resposta ràpida", ha descrit Alcobé. Les corporacions comunals tenen la protestat de fer evacuacions, però fins ara no hi havia un protocol de reacció. "Hem de tenir un reglament o un protocol perquè hi pot haver situacions que no se sap a qui ens hem de dirigir", ha justificat el cònsol.
Un altre punt tractat a la reunió de cònsols ha estat el compliment del Pla Nacional de la Joventut. Aquest projecte de Govern reclama als comuns fer consells de joves comunals, però hi ha algunes parròquies, com per exemple a Escaldes-Engordany o Canillo, que tenen dificultats a implementar-los perquè no tenen centres de segona ensenyança. "És una mica complicat poder arribar aquests joves que haurien de participar en aquests consells comunals, en el meu cas hem rumiat com vas a buscar aquests joves sabent que els tenim repartits", ha detallat la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Rosa Gili. Les parròquies que disposen d'aquests centres han pogut tirar endavant aquests consells i els ha permès una "interlocució més fàcil", ha narrat Gili. En aquest sentit, els cònsols han acordat reunir-se amb el ministeri d'Educació perquè els ajudi a captar els joves perquè puguin participar en els consells.