Actualitat
Política01/07/2024

Concòrdia no s'uneix al pacte d'estat de Salut

El grup parlamentari, però, ha volgut deixar clar que continuarà treballant i vetllant per garantir que les lleis en matèria sanitària responguin a les necessitats reals dels col·lectius

ANA
i ANA

Andorra la VellaEl grup parlamentari de Concòrdia no formarà part, per ara, del pacte d’estat de Salut, tal com ja van anunciar el PS i Andorra Endavant. La formació ha decidit fer un pas al costat després de converses internes amb la ministra Helena Mas, a qui se li han exposat els neguits respecte d’aquest acord. Les conselleres generals Núria Segués i Maria Àngels Aché han explicat, en roda de premsa, que tot i compartir la filosofia general del document, falten polítiques més concretes per assolir els objectius que es plantegen.

Els arguments per justificar aquest posicionament són diversos. En primer lloc, la preocupació per la manca d’un debat profund i una reflexió col·lectiva sobre el model sanitari que es vol construir, tant a curt com a llarg termini. Un aspecte que a les reunions prèvies a la signatura del pacte d’estat no s’ha abordat i que des de Concòrdia es considera fonamental. De fet, la proposta del grup parlamentari va ser redefinir el pacte d’estat com a grup de treball, on els diferents integrants poguessin fer aportacions.

Cargando
No hay anuncios

En segon lloc, la "poca concreció del document", força genèric i amb una "manca tant d’estratègies com d’accions". Conté quatre grans blocs que representen uns objectius, que si bé són molt ambiciosos i necessaris, no es concreta aquelles accions que es volen desenvolupar i la manera com fer-ho.

En tercer lloc, l’absència d’un full de ruta clar, amb el detall per implementar tots els objectius. Concòrdia troba a faltar una planificació que expliqui les prioritats i els recursos humans, financers i materials que es necessitaran per assolir aquests objectius. A més, tampoc s’estableix cap sistema d’avaluació, que permeti fer ajustaments segons les necessitats.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, el rol que atorgava el pacte d’estat als grups parlamentaris era limitat i poc proactiu, sense un calendari de treball clar. Segués ha argumentat que en una de les lectures comentades de les aportacions que s’havien fet, se’ls va precisar que moltes de les accions concretes s’havien de canalitzar a través de comissions de treball tècniques, i que es mirarien d’integrar a través d’aquestes. En aquest sentit, Aché ha detallat que, de les més de vint propostes que va presentar Concòrdia, només se n’ha integrat una enfocada a la recerca, relativa a la implantació d’un laboratori. La resta eren iniciatives concretes, relacionades amb l’atenció a les persones grans, accions de prevenció i de millora de la qualitat de vida i el benestar dels professionals sanitaris, entre d’altres.

El grup parlamentari, però, ha volgut deixar clar que continuarà treballant i vetllant per garantir que les lleis en matèria sanitària responguin a les necessitats reals dels col·lectius, alhora que seguirà desenvolupament l’acció de control al Govern de manera constructiva. La formació valora l’esforç del ministeri de Salut per a l’elaboració del pacte d’estat i reconeix la complexitat del procés. Per això deixa la porta oberta a mantenir un diàleg de cara al futur, sent receptius a col·laborar en totes aquelles idees que estiguin alineades amb les de Concòrdia i amb l’objectiu comú de millorar el sistema sanitari.

Cargando
No hay anuncios

Demanda d’informació sobre la suspensió del concert de David Guetta

Sobre l’anul·lació del concert que el DJ internacional David Guetta havia d’oferir aquest diumenge, en el marc de l’Andorra Mountain Music, el grup parlamentari ha entrat una demanda d’informació per conèixer el detall del contracte i si els protocols d’actuació han estat els adequats, tenint en compte les condicions meteorològiques que finalment es van donar.

Cargando
No hay anuncios

El president del grup, Cerni Escalé, entén que ni l’organització, ni l’artista ni el Govern estan contents amb la decisió, ja que “és un atractiu que Andorra perd”, i que té un doble impacte. D’una banda, el reputacional i d’imatge, i de l’altre el pressupostari, si finalment l’assegurança no acaba assistint el cost. Concòrdia no descarta demanar, a través de la comissió d’Economia, la compareixença de qui consideri l’executiu.