Concòrdia i PS s'abstenen en el nomenament d'Eric Jover
Andorra Endavant vota en contra "per respecte a la ciutadania"
Andorra la VellaL'Autoritat Financera Andorrana ja té nou president. Eric Jover s'encarregarà de supervisar l'ens financer en substitució de Raül Gonzàlez, que fins ara havia ocupat el càrrec i se li va exhaurir el mandat. El Consell General ha aprovat el nomenament de Jover aquest dijous en la segona votació que s'ha celebrat durant la sessió, atès que en la primera no s'ha aconseguit arribar als 19 vots favorables. I és que per ser ratificat en la primera volta es necessitaven els vots de dos terços de la cambra. Jover ha rebut 16 vots a favor, tres en contra i 7 abstencions en ambdós processos.
Andorra Endavant ha estat l'únic partit polític que s'ha posicionat en contra. La consellera general, Noemí Amador, ha explicat que no volen que ocupi el càrrec a causa de l'expedient sancionador que se li va obrir per no pagar impostos d'una empresa que estava en el seu nom. Un fet que el va portar a dimitir com a ministre de Finances el darrer mandat. "Votarem en contra del nomenament per respecte a la ciutadania i el càrrec que se'l vol responsabilitzar, recordem a aquesta cambra que Jover va ser ministre de Finances i va dimitir per no pagar impostos. Per nosaltres és inconcebible que es faci càrrec d'aquesta responsabilitat", ha argumentat Amador.
Des de Demòcrates s'han encarregat de defensar el seu nomenament i han tret ferro sobre l'afer dels impostos. "Hi ha qui el recorda pel seu moment que va dimitir com a ministre, però permeteu-me que hi insisteixi, reconèixer un error administratiu i assumir-ne les conseqüències no és un signe de feblesa, sinó una mostra de maduresa i integritat, ell ho va fer amb humilitat i pensant sempre pel bé del país", ha asseverat el conseller general de DA, David Montané. "Per assumir aquesta responsabilitat cal conèixer a fons el sistema financer del país i puc assegurar que té aquest coneixement", ha justificat Montané sobre el nomenament.
Concòrdia i el Partit Socialdemòcrata s'han abstingut. Les dues formacions han coincidit que és un bon perfil per ocupar el lloc que deixa Gonzàlez, però han retret al Govern l'afinitat política de Jover amb l'executiu. "Reconeixem la capacitat, la trajectòria com a ministre i el tarannà, a més és una persona que és independent del treball del mateix sector financer, l'única objecció és que ens hagués agradat que tingués una neutralitat política més marcada que la que tenia com a ministre del Govern anterior", ha exposat la consellera del PS, Judith Casal.
Concòrdia estava disposada a votar en contra, però finalment han canviat de parer i han optat per l'abstenció. "El perfil és bo pel càrrec, té coneixements suficients", ha començat articulant el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, durant el debat. "Hi ha un vessant negatiu que fa que ens abstinguem, que és la pràctica per part de Govern de nomenar a càrrecs d'entitats independents a persones que tenen una simpatia molt directa amb el partit. Al el nostre entendre, són decisions que desdibuixen la línia que ha d'existir entre l'estat i el partit", ha criticat.