El Consell d'Europa alerta dels treballs temporals
En l'informe publicat pel Greta s'assenyala que Andorra no compta amb un pla nacional per tal de lluitar contra el tràfic d'éssers humans
Andorra la VellaEl Grup d'Experts sobre la lluita contra el tràfic d'éssers humans (Greta) del Consell d'Europa ha publicat aquest dimecres l'últim informe sobre Andorra després d'haver-ho fet per darrera vegada el juliol del 2014. En l'escrit, s'assenyala que no s'ha identificat cap víctima de tràfic d'éssers humans al Principat, un fet que es deu en part als controls de seguretat que es realitzen a les fronteres de França i Espanya de manera constant. Tot i això, tal com van ressaltar els experts en el seu primer informe, s'han identificat alguns sectors que es poden trobar en risc d'explotació, com és el cas de les estacions d'esquí, la construcció, els serveis d'hoteleria o restauració, així com els treballs domèstics. A banda, en el document asseguren que hi poden haver altres sectors afectats, tot i que la falta de mitjans impedeix la seva identificació.
D'altra banda, assenyalen que Andorra no compta amb un pla nacional per tal de lluitar contra el tràfic d'éssers humans, ja que "no s'han detectat víctimes" i, per aquest motiu, les autoritats andorranes no consideren que, en aquests moments, "l'acció contra el tràfic de persones sigui una prioritat". Tot i això, des de l'adopció del primer informe de Greta sobre Andorra s'han assolit avenços en diferents àrees. En aquest sentit, els experts exposen diversos avenços pel que fa al marc legal i la protecció de les víctimes d'aquests delictes, així com els avenços legals en matèria de migració, que permeten l'accés a residència i educació per a les famílies de refugiats. Així doncs, el Greta també destaca els esforços duts a terme en matèria de sensibilització mitjançant la difusió de tríptics entre la ciutadania.
Quant a l'àmbit laboral, també s'ha qualificat positivament l'augment en el nombre d'inspectors de treball, les mesures adoptades per tal de combatre les desigualtats i la violència de gènere i les iniciatives específiques que promouen la independència de les dones, assenyalant que són mitjans indispensables per a contrarestar les causes fonamentals del tràfic d'éssers humans. A més, també valoren l'assignació d'un tutor legal a aquells infants que són víctimes de delictes d'aquesta mena i la seva inclusió en el Centre d'Acolliment d'Infants i Joves (CAI).
Així, mentre Andorra "va pel bon camí", el Greta també assenyala que "algunes qüestions segueixen suscitant preocupació", i sol·liciten a les autoritats andorranes que prenguin mesures addicionals en diverses àrees, com és el cas d'evitar l'explotació laboral; una col·laboració conjunta entre les autoritats i els sindicats, la societat civil i el sector privat; accelerar els esforços per detectar els delictes de trànsit de bestiar per a diferents tipus d'explotació; continuar amb el desenvolupament de la cooperació internacional amb l'objectiu de formar professionals rellevants; incrementar els esforços per identificar de manera proactiva a les víctimes d'explotació sexual i laboral; o potenciar els esforços per fomentar la participació dels actors de la societat civil i del sector privat en activitats destinades a assolir objectius com la prevenció o la sensibilització, entre d'altres.
El ministre portaveu, Eric Jover, ha emfasitzat que l'avaluació valori "els progressos" fets pel país, ja que això significa que es va "en la bona línia", malgrat ha afegit que no cal caure en l'autocomplaença i tenir present que "cal continuar treballant". Jover ha reivindicat, en aquest sentit, la feina feta per l'executiu anterior com el protocol d'actuació per a la protecció de les víctimes de tràfic d'éssers humans aprovat l'any passat.