DA dedica la Jornada Martí Salvans a la participació ciutadana

El programa es desenvolupa enguany en una sessió matinal, amb una conferència central i dues taules de treball

La roda de premsa de presentació d'aquest dimarts. / DA
Agència Ana
11/06/2019
2 min

Andorra la VellaLa segona edició de la Jornada Martí Salvans analitzarà enguany la participació ciutadana i els diferents models de participació com a element clau per garantir l’evolució democràtica d’una societat. Ho farà amb l’expert en participació ciutadana i polítiques públiques, el lletrat Fernando Pindado, que serà l’encarregat d’impartir la conferència central del programa previst enguany. La jornada tindrà lloc aquest dissabte, entre les 9 del matí i dos quarts de 2 del migdia, a l’hotel Delfos, a Escaldes-Engordany.

La Jornada Martí Salvans es va crear amb l’objectiu de generar espais de reflexió i de discussió entre militants i simpatitzants que permetessin analitzar d’una forma serena i detinguda temes de fons que poguessin traduir-se en una millora de la qualitat democràtica i dels paràmetres de transparència i de proximitat amb la societat.

El programa es desenvolupa enguany en una sessió matinal, amb una conferència central i dues taules de treball, a càrrec d’experts que debatran, des de diferents àmbits i sectors professionals, sobre el tema central.

Sota el títol ‘La participació ciutadana, essència de la democràcia’, Fernando Pindado exposarà els reptes que sorgeixen arran del qüestionament al qual es veu sotmès, arreu, el sistema democràtic tradicional i com aquest fet obliga a plantejar-se nous models de participació ciutadana que posin el ciutadà al centre de tot el procés.

Fernando Pindado és gerent de l’àrea de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència de l’ajuntament de Barcelona des de l’any 2015 i Comissionat de Participació i Democràcia Activa al mateix consistori. Entre altres càrrecs, també ha estat sotsdirector general de Participació en l’àmbit local de la Generalitat de Catalunya (2004-2013).

Pindado compta també amb una prolífica obra: tant pel que fa a estudis, articles i publicacions de l’administració pública, com llibres en els ha abordat diferents perspectives de la participació ciutadana. De la darrera dècada, en destaquen ‘Democràcia local en temps d’incertesa’ (2015) elaborat amb Quim Bringué i Oscar Rebollo per a l’Associació Catalana de Municipis; ‘El debate sobre el debate público’ (2015), escrit conjuntament amb Oscar Rebollo per a l’Insitut de Govern i Polítiques Públiques de l’UAB, i el llibre ‘La participación ciutadana es la vida de las ciudades’ (2008) publicat per Ediciones del Serbal. Als projectes editorials, s’hi sumen també els monogràfics i estudis publicats en revistes editades per la Diputació de Barcelona, la Generalitat i col legis professionals, entre altres.

Les taules de treball, moderades per la periodista Eva Arasa, giraran a l’entorn de dos eixos: la participació ciutadana des del punt de vista del futur de la democràcia i com a eina de transformació social.

L’excònsol menor d’Andorra la Vella i exconseller de Participació de la capital, Marc Pons, debatrà amb el mediador, Ramon Tena, i el director del CRES, Joan Micó, a la taula de treball ‘Participació ciutadana: el futur de la democràcia’ (11.00 hores).

La segona taula de treball porta per títol ‘Participació ciutadana i la transformació social’ (12.15 hores). En aquest cas, es comptarà amb Montserrat Martell, experta en drets culturals i amb una trajectòria de 20 anys a la Unesco; el politòleg i antropòleg andorrà Yvan Lara i Carmen Gonzàlez, experta en intervenció social i participació ciutadana, i vinculada de la Fundació Marianao, capdavantera a Espanya en aquest camp.

stats