Demòcrates conserva quatre comuns i perd Escaldes en un ajustat frec a frec
Tant Espot com López fan una valoració satisfactòria dels resultats, tot alertant de la baixada de la participació
Andorra la VellaDemòcrates per Andorra, ja sigui anant sols o en coalició amb altres forces, ha aconseguit revalidar la victòria a les parròquies on fins ara governava (Encamp, Andorra la Vella, Ordino i Canillo), amb la gran excepció, i la gran sorpresa, de la victòria del Partit Socialdemòcrata+Independents a Escaldes-Engordany, on Rosa Gili ha aconseguit vèncer al principal feu demòcrata en un frec a frec molt ajustat que al final ha fet decantar la balança al seu favor, amb només deu vots de diferència. A Sant Julià de Lòria la victòria ha estat per a Terceravia+Unió Laurediana+Independents, que torna, d’aquesta manera, a governar la parròquia després d’un parèntesi de quatre anys. A la Massana, la coalició única encapçalada per Ciutadans Compromesos, i que compta amb el suport de DA i Liberals, ha revalidat la victòria.
Un dels aspectes destacats d’aquesta jornada d’eleccions és la davallada de la participació. Així, dels 27.823 electors cridats a les urnes, han exercit el seu dret a vot 15.722, la qual cosa suposa un 56,50% del total. Si es compara amb la participació en les darreres eleccions comunals del 2015, que va ser d’un 60,69%, la davallada se situa en 4,27 punts percentuals. En comparativa amb els comicis generals d’aquest 2019, la diferència és d’11,77 punts.
Precisament aquesta abstenció ha estat un dels aspectes que els líders de les diferents formacions polítiques han destacat. Així, el cap de Govern i president de Demòcrates, Xavier Espot, ha destacat que cal avaluar aquestes dades en perspectiva i veure que s’ha confirmat la dinàmica que s’havia registrat en passades eleccions, malgrat el repunt que es va donar en les generals d’ara fa vuit mesos. Ha afegit que es poden buscar “múltiples explicacions” però que els responsables polítics s’han de “corresponsabilitzar” d’aquestes dades i fer el possible per “revertir-les”. Creu que el fet que hi hagi hagut dos comicis en el mateix any tampoc “no ajuda”.
Al seu torn, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha destacat que el fet que a certes parròquia com a Andorra la Vella aquesta participació no arribi ni al 50% és una "senyal d'alerta vermellíssima" i considera que s'ha de fer una reflexió sobre el sistema electoral i "qui pot votar", ja que ara com ara s'està en uns límits d'on "no es pot passar". Des de Terceravia, Josep Pintat ha assenyalat que la baixa participació és “un tema de reflexió” i ha defensat que des de Terceravia, que és una formació de recent creació, s’ha optat per concórrer a les eleccions de la mateixa manera i considera que hi ha “barreges que al ciutadà no li han agradat”.
Pel que fa als resultats electorals, Espot ha destacat, en declaracions a Andorra Televisió, que per a Demòcrates han estat “globalment satisfactoris” i ha reconegut que no haver pogut revalidar la victòria a Escaldes-Engordany és “una espineta clavada”. Ha incidit, però, que s’ha aconseguit la victòria en quatre de les set parròquies i que, per tant, els comuns demòcrates o d’En Comú “governaran sobre el 70% de la població”. Perdre a Escaldes, ha afegit, era un “escenari factible” i més tenint en compte els resultats de les generals i que Rosa Gili era “molt bona candidata”. Tot i així, ha qualificat els resultats a Escaldes com d’“excel·lents” ja que la diferència ha estat de només deu vots. I ha manifestat que els resultats han estat “espectaculars” a Andorra la Vella.
També ha fet una lectura molt positiva López, que ha manifestat que “dupliquen” el volum de vots i “tripliquen” el de consellers, ja que passen de cinc a quinze. A més, aconsegueixen una victòria comunal per primera vegada des del 2007. Els resultats d’Escaldes-Engordany, segons López, obren una “nova etapa” en què el paper de Rosa Gili ha de ser important per al patit i ha manifestat que es demostra que a Andorra la Vella, si s’hagués donat un binomi Demòcrates-PS, també haurien vençut i en aquest sentit, ha subratllat que a la capital només ha estat possible la victòria d’En Comú per la unió de diferents forces. A Encamp, ha reconegut que li hagués agradat obtenir millors resultats, i ha subratllat el fet que Agrupament Encampadà els hagi “pres percentatge de vot”. Al seu torn, Pintat ha reconegut una certa “desil·lusió” pels resultats obtinguts més enllà de Sant Julià de Lòria però ha afegit que són una formació nova i que els reptes que tenien per endavant eren “molt difícils”.