Els empresaris demanen una moratòria de les lleis laborals

La patronal defensa que necessita tres mesos per aplicar els textos que s'aprovarà aquest dijous al Consell General

Treballadors intervenint al tram de l'avinguda Meritxell entre les Canals i Bisbe Príncep Iglesias. / Arxiu ANA
Ara Andorra
05/12/2018
2 min

Andorra la VellaEl Consell General aprovarà aquest dijous un paquet de lleis que afectaran molt directament a empresaris i treballadors referents a la llei de relacions laborals, la d'acció sindical i patronal i la del conflicte col·lectiu. En aquest sentit, patronal i sindicats es troben en posicions contràries, ja que d'una banda, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha denunciat el poc temps d'actuació per posar-se al dia que tindrà l'empresariat des del moment en què s'aprovi aquesta llei i que entrarà en vigor el pròxim 1 de gener.

És per aquest motiu que la CEA ha demanat que la llei, un cop aprovada, "tingui una moratòria de tres mesos" abans no entri en vigor, per tal de permetre a les empreses andorranes poder executar amb garanties les seves noves obligacions. D'altra banda, la Unió Sindical d'Andorra (USd'A) ha definit la jornada d'aquest dijous com "un dia nefast per recordar", ja que l'aprovació del Codi de relacions laborals "crearà una situació laboral més precària" a totes les persones que treballen al país.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, s'ha referit aquest dimecres a la tarda en relació a la demanda de la CEA. Malgrat que ha recordat que les modificacions impulsades les ha capitanejat DA, el Govern es sent plenament identificat amb les tres lleis i s'ha mostrat favorable a acceptar-la. “Moratòries de tres o sis mesos són fàcils d'articular, però correspon a DA acceptar-les o no”, ha apuntat.

Mitjançant un comunicat, la CEA ha defensat que entén la urgència d'aplicar ràpidament les mesures que afecten la qualitat de vida de les persones, com ara les millores en els permisos de maternitat i paternitat, i ha manifestat el seu desig perquè aquests canvis s'implementin "de forma immediata". Tot i això, han argumentat que sectors d'activitat com la construcció, l'hoteleria, el comerç i la restauració, poden tenir "seriosos problemes d'actualització" a causa dels pics de feina que produeixen les festes de Nadal. Per tant, consideren insuficient el període d'un mes natural tenint en compte el moment de l'any en el qual ens trobem.

Per la seva banda, l'USd'A ha definit com un "atac devastador" l'aprovació d'aquesta llei per part de DA envers la classe treballadora andorrana que, associada a altres decisions com el calendari laboral que "obligarà a treballar tots els festius", suposarà una "degradació" cap als treballadors. És per aquest motiu que el sindicat ha demanat a totes les persones que exerceixin el seu dret a vot en les pròximes eleccions i que "no es quedin a casa". A més, han definit que votar en massa és necessari per revertir una situació creada per DA i que pretén "portar la classe treballadora a una mena d'esclavatge laboral" sense tenir en compte els seus drets, han dit, i "allunyant-se cada cop més dels estàndards europeus".

D'altra banda, l'USd'A s'ha volgut adreçar a la classe empresarial andorrana, "la qual veu que dia a dia els hi és més difícil trobar treballadors qualificats" per tirar endavant les seves empreses. En aquest sentit, han manifestat que la solució no se sustenta "retallant drets", ni "desmantellant" la classe mitjana andorrana. Per finalitzar, han mostrat la seva "repulsa" enfront unes lleis més pròximes a una "societat feudal" que a una democràcia amb intencions de poder arribar algun dia a un acord d'associació amb la UE.

stats