El comú d’Encamp cedeix una part dels terrenys de Concòrdia a Saetde per un termini de cinc anys
El text aprovat aquest dijous durant el consell de comú facilita les negociacions de l'acord d'intencions
EncampEl consell de comú d'Encamp ha aprovat amb els vots dels consellers d'UP-DA un acord d'inversions amb la societat Saetde i la participació de Funisa, que gestiona el Funicamp. El pacte contempla la cessió de terrenys per part del comú durant cinc anys per construir l'allargament del telecadira a la zona del Pla de les Pedres, que forma part dels antics terrenys de Concòrdia, fins a Bordes d'Envalira, i la instal·lació d'un telesquí. El nou accés oferirà una segona via de sortida als esquiadors, afavorint el retorn des de les pistes en cas que el telecadira del Cubil no estigui operatiu.
El pacte també preveu un seguit d’inversions per part de Saetde al Funicamp. La corporació els cedeix sense cap cost el vestíbul de l’edifici per fer obres que facilitaran l’accés i l’acollida dels visitants, a la vegada que la societat comprarà una desena de cabines, que permetran augmentar els viatges en un 20%. Al mateix temps es preveu l’increment del benefici que rep el comú per cada passatge en un 10%, passant de 3,37 a 4 euros.
Segons les xifres que Saetde ha facilitat al cònsol, el cost total de les obres estarà entre els cinc i els sis milions d'euros, sent dos milions per a l'allargament del telecadira, uns 800.000 euros en la compra de cabines de segona mà -en cas que es compressin noves tindrien un cost d'1.500.000 euros-, 400.000 euros per a la remodelació de les actuals cabines del Funicamp i entre un i dos milions d'euros per a la remodelació del vestíbul.
El cònsol major de la parròquia Jordi Torres ha defensat que l'acord preveu "una ocupació temporal de l'espai públic" per una durada de cinc anys i que, en el moment que el comú disposi que s'ha de desocupar el terreny, la societat haurà de retirar els ginys sense reclamar cap indemnització. Si Saetde marxa del Pla de les Pedres per voluntat del comú o de Funisa, aquests assumiran la part que no s'hagi amortitzat de les cabines comprades per la societat.
El text aprovat aquest dijous facilita, segons Torres, les negociacions de l'acord d'intencions. Unes converses que van iniciar-se el 2012 i amb les que encara no s'ha arribat a un punt en comú. El principal problema, com ha explicat el cònsol, són els terrenys de Concòrdia que, tot i que amb el nou acord Saetde els pot explotar, el comú encampadà considera que no formen part de la concessió signada entre les dues parts. Encara que la inversió sigui prorrogable després de cinc anys, Torres ha reafirmat la voluntat de no allargar-ho, ja que preveu tancar abans l'acord d'intencions.
Ha estat una sessió de comú en la que els grups minoritaris han deixat palès dubtes envers l'acord. Els consellers de Ld'A + Independents s'ha abstingut en la votació, criticant que "si bé el fons pot ser d'interès per a la parròquia, pensem que les formes per arribar a aquest conveni són bastant deficients", tal com ha manifestat la consellera Maribel Lafoz. Per als consellers liberals cal que l'escrit reculli tots els aspectes necessaris en haver-hi punts que generen conflicte, com la data d'inici del conveni. Amb tot, el cònsol ha especificat que el temps començaria a córrer en el moment que les tres parts – Funisa, Saete i el comú - signin l'acord. Durant la sessió els dos consellers liberals han demanat al cònsol que s'adjunti al text un informe paral·lel on s'especifiqui què suposa per a cadascuna de les parts el compliment de l'acord.
Al seu torn, PS + Independents ha votat en contra de l'acord d'inversions, també pels dubtes que els ha generat. "No anem mai en contra de Saetde", ha afirmat el conseller Pere Marsenyach referint-se al 30% de la societat que pertany al comú, però els consellers veuen l'acord amb "molt neguit" perquè, en no format part de les negociacions amb la societat, s'han trobat "el conveni fet" en les reunions informatives que han mantingut amb els cònsols. Tampoc estan d'acord amb la redacció de l'escrit, donat que "jurídicament, una cosa que no es pot explicar no es pot aprovar".
El comú tanca el segon trimestre de 2018 amb un superàvit de 3,1 milions d’euros
Els consellers encampadans han aprovat aquest dijous el tancament pressupostari del segon trimestre del 2018, amb un superàvit de 3,1 milions d'euros. "És normal que en aquestes dates tanquem amb aquestes xifres" ha explicat Torres, especificant que a mesura que avanci l'any els comptes s'equilibraran i la xifra de superàvit no serà tan alta. Pel que fa al percentatge d'endeutament, a finals de juny se situava al 73,75%, sis punts per sota que en l'exercici del 2017. L'actual llei, també anomenada regla d'or, preveu un endeutament de fins al 200% de mitjana dels ingressos dels últims tres anys en els comuns.
A més, en la sessió s'han aprovat un seguit de crèdits extraordinaris fora del pressupost que van preveure els consellers. La xifra total ascendeix a uns 480.000 euros per a la compra de dos vehicles per a la treta de neu, la construcció de tanques perimetrals a dos minicamps de futbol, el manteniment d'infraestructures a la via pública que van quedar malmeses el darrer hivern i diverses despeses relacionades amb el servei de circulació.