Ensenyat preveu que la llei òmnibus entri en vigor a finals de gener

Carles Ensenyat ha confirmat que el termini per la presentació d’esmenes parcials venç el 28 de novembre

El síndic general, Carles Ensenyat, a la signatura amb el conveni amb FEDA
ARA Andorra
31/10/2024
2 min

Andorra la VellaEl síndic general, Carles Ensenyat, ha detallat en el programa d’Andorra Televisió La Clau els pròxims passos per a la tramitació de la llei òmnibus, que el Govern vol aprovar per abordar el problema de l’habitatge i la sostenibilitat econòmica.

Ensenyat ha confirmat que el termini per a la presentació d’esmenes parcials venç el 28 de novembre, data en què també es durà a terme el debat d’esmena a la totalitat, una proposta presentada per Andorra Endavant amb l’objectiu d’aturar el text legislatiu.

Debat a finals d'any al Consell General

Si aquesta esmena no prospera, el projecte entrarà en comissió amb modificacions i acords dels diversos grups parlamentaris. Segons el síndic, “cap a finals de desembre la llei estarà tancada i preparada per ser debatuda al Consell General, possiblement després de Nadal, a mitjan gener”. A partir d’aquest punt, el text necessitarà la ratificació dels coprínceps, un procés que Ensenyat estima podria portar a la seva entrada en vigor a finals de gener.

En el context de la tramitació, diversos sectors econòmics han expressat una ferma oposició a la llei, en particular a les mesures destinades a intervenir en el mercat immobiliari, restringir la inversió estrangera i la possibilitat d’expropiacions temporals de pisos buits.

Debat ciutadà sobre la coneguda Llei Òmnibus

Segons el manifest signat per una coalició de sectors, entre els quals es troben agències immobiliàries, empreses de la construcció i propietaris de terrenys i immobles, les propostes del Govern podrien provocar “una situació insostenible” al mercat de l’habitatge, reduint l’oferta disponible en comptes d’incrementar-la. Xavier Espot, cap de Govern, s’ha mostrat disposat a acceptar esmenes sempre que no alterin les línies fonamentals de la llei, centrades en el creixement sostenible i el dret a l’habitatge.

En compareixences recents, Espot ha explicat que Govern ha mantingut converses amb entitats com la Cambra de Comerç, la CEA i l’EFA per considerar les seves propostes sense perdre de vista l’essència del projecte. Tanmateix, la resistència entre alguns sectors ha anat en augment, i algunes veus afirmen que “s’ha d’aturar abans que sigui irreversible”.

La llei té com a objectiu, segons Espot, afavorir l’habitatge assequible i el creixement econòmic compatible amb la sostenibilitat ambiental. Tot i això, els sectors opositors preveuen que si s’aproven les noves mesures, part dels propietaris podrien retirar els seus immobles del mercat, especialment després de diversos anys d’intervenció estatal i de renovacions forçoses de contractes amb restriccions a les pujades de preus.

stats