(VÍDEO)| Tensió al Consell General per l'Acord d'Associació amb la Unió Europea
El debat sobre l'Acord d'Associació enfronta Govern i part de l'oposició pel futur de la sobirania andorrana
Andorra la VellaEl debat sobre l’Acord d’Associació entre Andorra i la Unió Europea ha encès els ànims al Consell General, amb acusacions creuades entre el Govern i l’oposició. El conseller de Concòrdia, Cerni Escalé, ha alertat que el pacte negociat suposarà una pèrdua de sobirania per al Principat, mentre que el cap de Govern, Xavier Espot, ha rebutjat aquestes crítiques com a "situacions apocalíptiques" sense fonament.
La crítica de Concòrdia: "Una cessió de sobirania encoberta"
Escalé ha posat el focus en alguns articles clau del text negociat, com el procediment automàtic d’adaptació normativa recollit a l’article 83.2. "Qualsevol nova norma europea que substitueixi una existent s’incorporarà automàticament al nostre ordenament jurídic sense passar per les nostres institucions", ha afirmat. També ha destacat que en cas de desacord entre Andorra i Brussel·les sobre una norma, aquesta podria ser aplicada provisionalment fins a un acord definitiu.
"Les decisions es dirimeixen al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, un tribunal que no és nostre i que jutja segons les normes europees. Això deixa les institucions andorranes relegades i ens destina a la benevolència de les institucions de la UE", ha sentenciat. Escalé ha exigit claredat al Govern, afirmant que "si és una cessió de sobirania, diguem-ho com a tal perquè els ciutadans ho sàpiguen quan vagin a votar".
Una oportunitat d'equilibri entre sobirania i integració amb la UE
En resposta, Espot ha assegurat que el mecanisme descrit per Escalé no opera de manera automàtica, sinó que totes les normes passaran pel filtre del comitè mixt Andorra-UE, un òrgan de negociació bilateral que permetrà adaptar les directives europees a les particularitats del país.
"Quan hi hagi un cas de norma inconstitucional, es farà la modificació, adaptació o derogació necessària perquè s’adapti a la Constitució andorrana. Els tractats internacionals tenen rang supralegal, i això ja passa ara amb altres acords que respectem plenament", ha explicat Espot. El cap de Govern ha qualificat de "poc rigorosa" la postura d’Escalé i ha insistit que l’Acord busca un equilibri entre sobirania i integració.
La discussió ha fet palesa la divisió política sobre l’Acord d’Associació. Mentre Concòrdia i Andorra Endavant qüestionen el text per considerar-lo una claudicació davant Brussel·les, Espot ha lamentat aquestes postures i ha acusat els seus líders de fer política "des de la por". "És una irresponsabilitat arribar fins aquí i pensar que això serà renegociat", ha advertit.