Espanya acaba al Tribunal Europeu per sancions fiscals desproporcionades pels béns a l'estranger
Per a Brussel·les, aquestes disposicions "entren en conflicte amb les llibertats fonamentals de la UE"
Brussel·lesLa Comissió Europea (CE) va decidir aquest dijous dur a Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per imposar sancions "desproporcionades" als contribuents que no notifiquen que tenen actius en altres països de la Unió Europea o de l'Espai Econòmic Europeu.
Espanya exigeix que els contribuents residents en el seu territori notifiquin a Hisenda els actius que posseeixen a l'estranger, com ara propietats, comptes bancaris i actius financers, sota pena d'enfrontar a sancions si no presenten la informació a temps i en la seva totalitat.
No obstant això, aquestes sancions són superiors a les imposades per infraccions similars en una situació purament nacional, i poden fins i tot superar el valor dels actius posseïts a l'estranger, segons ha explicat l'executiu comunitari en un comunicat.
Per tant, la Comissió considera que, si bé Espanya té dret a imposar sancions, aquestes "són desproporcionades i discriminatòries" i "poden dissuadir les empreses i als particulars d'invertir o circular a través de les fronteres en el mercat únic".
Per a Brussel·les, aquestes disposicions "entren en conflicte amb les llibertats fonamentals de la UE, com ara la lliure circulació de persones, la lliure circulació de treballadors, la llibertat d'establiment, la lliure prestació de serveis i la lliure circulació de capitals".
La Comissió havia obert el 2015 un procediment d'infracció contra Espanya per aquest motiu.
Al febrer de 2017 va avançar un pas més i li va demanar que prengués mesures per modificar les seves normes sobre els actius en països de la UE o a l'Espai Econòmic Europeu (els 28 estats de la UE més Islàndia, Liechtenstein i Noruega), l'anomenat model 720.
Tot i que a priori Espanya tenia dos mesos per fer-ho, més de dos anys després el país encara no ha complert, de manera que Brussel·les ha decidit remetre el cas a la màxima instància judicial comunitària. Espanya imposa una multa del 150% del valor no declarat als seus residents a l'estranger, el que a Andorra ha creat una bossa de pisos fantasmes que estan tancats per por a ser detactats pel fisc espanyol.
D'altra banda, el ministeri d'Hisenda ha donat a conèixer aquest dimecres algunes dades de la campanya de la Renda que recullen que els contribuents espanyols van declarar el 2016 per primera vegada més de 13.700 milions d'euros en patrimonis a l'estranger. Segons Hisenda, de les declaracions del model 720 de béns i drets a l'estranger han permès aflorar 2.600 milions d'euros en comptes bancaris i de crèdit, més de 1.000 milions en immobles, gairebé 5.100 milions en fons, 4.800 en accions i 250 milions en assegurances. En quatre anys, els contribuents han aflorat 140.900 milions a l'estranger. Són 91.300 el 2013, 20.900 el 2014, 14.900 el 2015 i 13.700 el 2016.
En una nota, Hisenda explica que després de les declaracions presentades el primer any, els contribuents han anat actualitzant la seva relació de béns i drets a l'estranger en els tres exercicis següents reflectint per separar aquells patrimonis que afirmen declarar per primera vegada a les declaracions presentades al 2014, 2015 i 2016, els que estan subjectes a circumstàncies que els obliguen a tornar a declarar (com l'increment de béns i drets per més de 20.000 euros) i els que han estat extingits i revocats.
Hisenda inspecciona 7.000 contribuents
Mentrestant, Hisenda continua en la inspecció de les declaracions de més de 7.000 contribuents preseleccionats que no han presentat el model 720 i que sospita que tenen béns a l'estranger, o que l'han presentat "de manera incorrecta". A més, l'Agència Tributària està fent arribar als contribuents "milers de missatges d'avís" a través del document de dades fiscals per recordar als contribuents que han declarat anteriorment béns a l'estranger que han de declarar al seu IRPF les rendes procedents d'aquests béns.