Espot es compromet davant el Consell d'Europa a la despenalització de l'avortament
Insisteix en la negociació d'una fórmula que no alteri el sistema institucional actual

Andorra la VellaLa despenalització de l'avortament i les darreres informacions sorgides al voltant del 'cas BPA' han centrat el torn de preguntes posteriors a la intervenció que el cap de Govern, Xavier Espot, ha realitzat aquest dimarts en el marc 2a sessió de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. En el torn de resposta, Espot ha reiterat que el Govern despenalitzarà l'avortament abans d'acabar aquesta legislatura mitjançant una fórmula que permeti mantenir el sistema institucional actual i també ha negat, novament, que el govern espanyol exercís cap mena de pressió a l'andorrà per tal d'aconseguir la intervenció de la Banca Privada d'Andorra.
La parlamentària d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Laura Castel, ha estat l'encarregada de preguntar Espot per "l'escàndol" dels correus electrònics del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) revelats aquest dilluns. En una breu resposta, el cap de Govern ha recordat que durant el 2014 i el 2015 era titular de la cartera de Justícia i que, en aquell moment, "el Govern va fer el que havia de fer". Novament, ha reiterat que la intervenció del banc es va produir dies després de la publicació de la nota del FinCEN amb l'objectiu de "salvar la plaça financera andorrana i els interessos generals del país".
En aquest sentit, ha garantit que els membres del Govern d'Andorra i les institucions andorranes no van estar sotmeses a "pressions" per part del govern espanyol o partits polítics. També ha assegurat, però, que ell no pot respondre sobre "possibles relacions" que haguessin pogut mantenir el govern espanyol amb persones individuals.
Com s'ha esmentat, un altre dels temes que ha centrat el torn de preguntes a la sessió del Consell d'Europa ha estat la situació de l'avortament. En aquest cas, s'ha qüestionat el país perquè que en nombroses ocasions s'han parlat de canvis legislatius, però que, per contra, la situació no varia. Com ja ha fet en altres ocasions, Espot ha manifestat que "l'avortament és una qüestió sensible" que està sotmesa a l'estructura institucional d'Andorra. Tot i això, ha refermat que des del Govern ja s'ha treballat, i es continua treballant, en avenços pel que fa als drets de les dones. "Andorra està fermament compromesa amb la igualtat de gènere i els drets de les dones. Ho hem demostrat amb múltiples reformes aquests anys, com amb la creació d'una secretaria d'Estat que depèn de la presidència del Govern [...] i també amb l'aprovació d'una llei d'igualtat de gènere que és una de les més pioneres en l'entorn europeu", ha dit.
Així mateix, ha assenyalat davant els parlamentaris que la despenalització de l'avortament "no és per falta de convicció política o una decisió tenyida d'aspectes ètics, morals o religiosos", sinó que està fortament marcada per "una implicació institucional". Per això, ha explicat que "estem mantenint un diàleg franc i serè amb el copríncep episcopal i amb el Vaticà per trobar una solució que acomodi tots els interessos". Tot i això, ha reconegut la dificultat perquè l'avortament tingui lloc dins del territori andorrà però que es farà en territoris de proximitat, amb un acompanyament per part dels serveis públics andorrans i amb un rescabalament econòmic per a les dones en situació de vulnerabilitat. Uns avenços "francs i ambiciosos" que tindran lloc durant els propers dos anys.