Espot destaca el “prestigi” internacional que guanya Andorra “tot i tenir una infraestructura limitada”
SoldeuLa celebració de la Cimera no tindrà conseqüències econòmiques directes per Andorra perquè no s’ha aprofitat l’esdeveniment per demanar fons europeus. Tampoc tindrà conseqüències sanitàries en forma d’arribada de més vacunes perquè, a diferència de la majoria d’estats iberoamericans, el percentatge de població del Principat que ha rebut el vaccí és força més elevat que el de la majoria de països que han intervingut. “Andorra participa de la Cimera, no per aconseguir quelcom econòmic o sanitari, sinó per convicció i per responsabilitat. Perquè creiem en el multilateralitsme. Perquè és l’única eina perquè hi hagi un lloc on es pugui parlar i que hi hagi debat polític. Si alguna cosa ha tret Andorra de la celebració d’aquesta Cimera és el convenciment que, tot i la infraestructura limitada, som capaços d’acollir un esdeveniment internacional d’aquesta magnitud. Ens ha donat prestigi i bona reputació amb la resta de països d’espais iberoamericans”, ha dit Espot.
Sobre què en treu Andorra d'haver acollit aquesta cita ha manifestat que és "el convenciment que Andorra és capaç" d'acollir fòrums importants com aquest no només des del punt de vista logístic sinó també de fer-ho "amb resultats palpables". A més, ha clos que ha aportat "prestigi, coneixement i bona reputació". D'aquesta manera, ha destacat que Andorra pren part en fòrums internacionals com la cimera amb "la convicció" de l'aposta pel "multilateralisme" i ha manifestat que esdeveniments com aquest en què hi ha un diàleg polític siguin "el millor ingredient" per resoldre certes qüestions. Així, creu que Andorra té l'obligació de "contribuir" a aquest ordre internacional tenint en compte que és un país petit però que pot mostrar la seva experiència i al mateix temps pot aprendre d'altres. Ha manifestat, a preguntes dels periodistes, que els programes de recuperació econòmica que s'han evocat durant la reunió, com el del Fons Monetari Internacional, no afectaran Andorra ja que "no seria de justícia" que fos així, tenint en compte la situació econòmica d'Andorra i la d'altres països iberoamericans, i en el mateix sentit s'ha manifestat sobre l'accés a les vacunes, una reclamació dels països iberoamericans que ha defensat.
Fiscalitat
A l'últim, qüestionat sobre la bilateral mantinguda amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el rei d'Espanya, Felip VI, ha destacat les bones relacions bilaterals entre els dos països i s'ha constatat que ha estat "fructífera". I en l'àmbit específic de la fiscalitat ha manifestat que el que s'ha evidenciat "és la bona cooperació fiscal entre Andorra i Espanya" que fins i tot el país veí del sud ha manifestat davant de l'OCDE i ha afegit que en la reunió el que s'ha acordat és "institucionalitzar" les trobades entre els dos països de manera que hi hagi una trobada anual. Ha negat, però que ni tan sols "s'hagi evocat una possible harmonització fiscal", ja que és una qüestió que depèn de la sobirania dels països i ha subratllat que la reunió s'ha centrat molt en el suport d'Espanya per aconseguir un acord d'associació amb la UE.