Espot diu sobre BPA que "no es pot defensar alhora la teoria del complot i la de la negligència"

El cap de Govern defensa al Consell General la intervenció del Govern de Toni Martí sobre BPA

El cap de Govern Xavier Espot durant la sessió del Consell General.
Alejandro Sánchez Pardos
15/04/2025
3 min

Andorra la Vella"La informació que apunta a una coordinació entre els governs d'Espanya i Andorra per a una suposada guerra bruta contra l'independentisme és falsa". Així de contundent s'ha mostrat el cap de Govern Xavier Espot en la sessió de preguntes del Consell General. Ho ha fet en resposta a la pregunta parlamentària que ha entrat Andorra Endavant sobre les acusacions de RAC1 contra el Govern de Toni Martí, dirigida a Espot perquè formava part de l'executiu en qualitat de ministre d'Interior.

Espot ha afegit que "efectivament era ministre d'interior, en el govern pre i postintervenció de BPA, i vaig viure el procés de prop". Insisteix que "va ser la conseqüència de l'informe americà amb les suposades pràctiques de blanqueig de diners per part de BPA". Ho fa en al·lusió a la nota del FinCEN (institució ianqui de control de delictes financers), que es va fer a partir de la denúncia de dos bancs americans que van actuar com a corresponsals de BPA als EUA. Una nota que va provocar una crisi en el banc que, en cas de no intervenir-se, podia acabar en col·lapse. Això hauria fet que els clients que tenien diners lícits d'origen demostrable, també els haurien perdut. El cap de Govern afegeix que no actuar amb rapidesa també podria haver provocat un efecte contagi a la resta de la plaça financera andorrana, posant en risc moltes famílies que viuen del sector, i fins i tot la prosperitat del país.

El cap de l'executiu afirma que l'actuació de les autoritats andorranes "va ser la correcta", ja que els clients van recuperar els diners i el sector gaudeix d'un bon estat de salut avui dia. Una consideració que pensa que Montaner també compartia, pel fet que llavors va votar a favor de la llei d'intervenció al Consell General. "Li agraeixo el sentit d'estat que va tenir llavors, i espero que també el tingui avui no donant veracitat a complots contra institucions andorranes".

"Si tornés enrere, tinc remordiments d'haver votat a favor", ha contestat la consellera d'Andorra Endavant Carine Montaner, que assegura que "amb l'experiència que té ara, no votaria aquesta llei". Seguidament, ha valorat que "amb una multa podríem haver resolt el tema", ja que segons Montaner, "els EUA demanaven només dues coses: acceptar la seva ajuda i un llistat de totes les persones que ingressaven en efectiu".

Unes afirmacions que Espot ha negat amb contundència: "s'equivoca totalment". "Pensar que s'hagués resolt la crisi de liquidat i el risc de contagi sistèmic amb una multa, és un brindis al sol", respon per tancar la proposta d'una multa.

Pel que fa als remordiments de Montaner sobre haver votat a favor, el cap de Govern li demana que "estigui tranquil·la", ja que "tot i que el seu vot no va ser decisiu, vostè va fer el que tocava".

Xavier Espot també ha volgut desmentir el rumor que Govern ja sabia el que passava abans que arribés la carta del FinCEN. "Ja en 2015 durant les setmanes posteriors a la intervenció ja es va intentar vincular la nota verbal prèvia amb la carta de després. I ja llavors va quedar clar que la verbal no parlava de cap entitat en concret, feia referència a aspectes millorables de la legislació antiblanqueig", explica.

El cap de Govern també ha volgut fer "una reflexió general", expressant que "El que no es pot fer és pretendre defensar la teoria del complot i la de la negligència. En què quedem. Govern estava fent un complot amb Espanya i finCEN o va ser negligent? La realitat és que els fets desmenteixen totes dues teories. Govern va ser diligent contestant a les dues notes."

stats