Política18/09/2018

Espot creu que l'esgotament de la legislatura farà "més fàcil" la feina al candidat de DA

L'A, DA i SDP es mostren oberts a un referèndum sobre l'avortament

Ana
i Ana

Andorra la VellaUn cop el cap de Govern ha anunciat que esgotarà la legislatura, les diferents forces polítiques han valorat aquest anunci, destacant, especialment, que entra dins la “normalitat”. De fet, cap s’ha mostrat sorpresa pel fet que els comicis arribin a finals de març o principis d’abril si bé tothom coincideix en què caldrà prioritzar els textos legislatius que hi ha a tràmit parlamentari, ja que sembla difícil que es puguin acabar aprovant tots. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que a més es perfila com un dels possibles candidats de Demòcrates per Andorra, ha destacat que evidentment el fet que s’esgoti la candidatura i que, per tant, hi hagi més possibilitats de tancar qüestions pendents farà que sigui “més fàcil” per al possible candidat, ja que d’aquesta manera podrà anar a les eleccions “podent dir que s’ha arribat a un nivell molt alt de compliment del programa electoral”.

Espot, que no ha aclarit si ell serà finalment l’escollit o no, ha destacat, però, que quan “un vol revalidar la confiança de la ciutadania” després d’haver governat durant uns anys “ho ha de fer partint de la premissa” que el balanç de la feina sigui satisfactòria i ha afegit que per a ell això seria “complir amb el compromís principal, que és el programa electoral”. D’aquesta manera, ha destacat que la decisió de Martí d’esgotar la legislatura és encertada, d’una banda, perquè hi ha moltes iniciatives legislatives que cal que vegin la llum ja que es “tradueixen en millores” per a la ciutadania i, per tant, “és important que prosperin” i, de l'altra, perquè no hi ha cap motiu per avançar unes eleccions que l'única cosa que farien seria “frustrar” algun dels projectes “claus”.

Cargando
No hay anuncios

Quant al fet que DA encara no hagi escollit candidat, ha manifestat que ara caldrà “activar els mecanismes” per trobar-ne un de consens i ha conclòs que “la designació tampoc no cal fer-la un any abans” ja que, a més, això podria influir en l’acció de l’actual cap de Govern. De fet, considera que el que ha de fer la majoria és no “deixar-se arrossegar” pel fet que les altres formacions ja hagin designat candidat ja que encara queda feina per fer i han d’atendre a la “responsabilitat de governar”. També ha destacat que el procediment escollit per DA és “adequat” i espera que a l’octubre ja hi pugui haver un nom sobre la taula.

Quant a la priorització dels textos que haurien de veure la llum aquesta legislatura, Espot s’ha mostrat convençut que tots els que van ser entrats abans de l’estiu podrien ser aprovats i ha defensat que encara s’entrin d’altres, com la llei d’infància, per una qüestió de “respecte” a la feina que s’ha fet en la seva elaboració.

Cargando
No hay anuncios

El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha destacat que el “normal” és esgotar la legislatura i que encara “és aviat” per prioritzar quines han de ser les lleis que han de ser aprovades i quines es poden posposar. De totes maneres, ha assenyalat la llei de la funció pública i les laborals i ha concretat que ara la majoria es reunirà per decidir aquesta priorització. També ha dit, a preguntes dels periodistes, que espera que no hi hagi “tensió” ni actituds dilatòries per part de l’oposició ni de voler passar el rodet per part de la majoria.

Des de l’oposició, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha destacat que la data entra “dins la normalitat” i ha remarcat que “tampoc” considera que sigui “el més importar a valorar” del debat d’orientació política que s’ha celebrat entre dilluns i dimarts. Pel que fa a la feina que s’hauria de prioritzar, Gallardo ha assenyalat les lleis laborals i creu que la de la funció pública també seria prioritària, tot i que ha assenyalat que no comparteixen com està plantejada.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, el president del grup parlamentari mixt, Josep Pintat, ha incidit en el fet que ells han presentat una proposta de resolució per a l’avançament de les eleccions perquè els comicis fossin el mes de desembre i s’ha mostrat sorprès perquè “altres també ho volien” però finalment la seva proposta no ha tingut el suport necessari per prosperar. Quant a quines lleis creu que cal aprovar, s’ha mostrat contundent: “Jo les deixaria totes per a la propera legislatura”. I tot i que ha manifestat que un cop s’ha decidit no acceptar aquest avançament continuaran treballant, també ha lamentat la situació que el país viu en les negociacions amb la Unió Europea, i ha remarcat que “no es pot continuar treballant” tal com s’està fent.

De la seva banda, el conseller del Partit Socialdemòcrata i president suplent del grup parlamentari mixt, Pere López, ha manifestat també que no havia estat “cap sorpresa” la decisió de Martí sobre les eleccions i que era previsible si es volia tirar endavant el pressupost. Quant a la decisió dels textos que caldria aprovar, ha manifestat que “convé a DA ser clars” sobre quins volen tirar endavant i quins no i ha avançat que la seva oposició se centrarà en la llei de la funció pública i en les laborals, que són les que més els preocupen.

Cargando
No hay anuncios

A l’últim, el conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha destacat que la data era “previsible” i ha destacat que el que no troba “tan normal” és “l’allau de lleis” que encara queden per tirar endavant i que encara s’estigui anunciant que se n’entraran més. Quant al fet que es prioritzin algunes, s’hi ha mostrat d’acord ja que ha assenyalat que hi ha “mancances de base” en certs redactats.

Avortament

Qüestionats per l’avortament, que ha estat un dels temes que ha generat més debat en les dues jornades, Gallardo ha dit que a l’octubre celebraran un seminari per definir el posicionament del partit però s’ha mostrat obert a què s’escolti la ciutadania. “És imprescindible fer partícip a la ciutadania” per després poder prendre una decisió i per això creu que caldria un referèndum, “pausat” i havent explicat a la població el que implica. El que no veu normal és que 28 consellers decideixin pel conjunt dels electors sense haver-los consultat. Pintat s’ha mostrat en contra d’un referèndum i ha defensat el model actual mentre que Baró ha destacat que fer una consulta seria una de les opcions tot i que ha reconegut que aquest escenari encara “està lluny”. Abans de la consulta, però, creu que caldria que hi hagués una “valoració global” de les implicacions i també ha recordat que una altra via podria ser la reforma de la Constitució. Ha desitjat, però, que aquesta qüestió no es faci servir “com a bumerang” ja que “és cert que hi ha una demanda social però cal situar les coses” i veure quines vies hi ha. Naudi s’ha mostrat també a favor d’un referèndum però també ha destacat que s’hauria d’encarar el debat “de manera àmplia” i que tampoc no es pot fer “d’un dia per un altre”. També creu que caldria un treball previ “d’explicació i argumentació”.