Espot i Guyot presideixen la taula del Copil a Tolosa
Analitzen els avenços del accessos rodats a Andorra
Andorra la VellaEl cap de Govern, Xavier Espot, i el Prefecte de la Regió d’Occitània, Étienne Guyot, han presidit aquest divendres a Tolosa la reunió del Comitè de Pilotatge (Copil) de l’acord internacional entre Andorra i França de millora dels accessos rodats al Principat signat el 2017. El ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, i l’ambaixadora d’Andorra al país gal, Eva Descarrega, a més de diversos tècnics del Govern, també ha participat en la reunió. El comitè es reuneix cada sis mesos per valorar els avenços realitzats en aquest sentit.
Les autoritats franceses han informat dels treballs que s’han dut a terme els darrers mesos, especialment al corredor H2, una zona especialment afectada per allaus i que és un dels punts problemàtics que en algunes ocasions obliguen a tallar la carretera. Els tècnics francesos han informat que “ja s’han iniciat els corresponents estudis d’impactes tècnics i mediambientals per construir-hi una galeria de 350 metres” que permetrà el pas i solucionar, per tant, els tancaments de carretera. La galeria es construirà just abans de l’entrada al túnel de Pimorent per l’entrada nord. També s’adequarà el corredor d’allaus per fer-hi voladures. Està previst que, un cop acabats tots els estudis, les obres comencin el 2023 i s’allarguin dos anys.
A més, l’acord preveu la creació i adequació d’àrees de cadenatge al costat de la carretera perquè els vehicles puguin parar a posar-hi els equipaments especials. Un d’aquests espais ja s’ha construït prop del poble d’Acs. Finalment, també s’ha previst la col·locació de xarxes i malles de retenció per evitar la caiguda de blocs rocosos a la carretera a la zona de Merens, que s’han d’iniciar pròximament.
El cap de Govern, Xavier Espot, ha recordat “la importància per al país” d’aquestes obres, que “milloraran de manera notable l’accés al Principat des del costat francès, tant per als andorrans com per als visitants que vulguin accedir al Principat”. L’acord internacional signat fa dos anys implica la primera col·laboració econòmica d’Andorra en unes obres fora de les seves fronteres. L’acord entre els dos països preveu una partida de 21 milions d’euros, la meitat d’aquests aportats per Andorra repartits durant cinc anys. En aquest sentit, el Govern ja va destinar una partida de mig milió l’any passat i dos, enguany. Els vuit milions restants ja estan pressupostats pels pròxims tres anys.
Durant la Copil també s’han repassat altres obres a la zona fronterera, com les que s’han dut a terme a través del projecte Sapyra amb fons Poctefa. En aquest cas, s’han col·locat murs de protecció en zones on també hi ha una forta presència d’allaus properes a la carretera, com per exemple en el corredor H4 a l'RN20. L’altre aspecte d’aquest projecte té a veure amb el treball conjunt per establir els protocols d’obertura i tancament de la carretera. Per la seva part i aprofitant la trobada, la delegació francesa també ha informat al Govern de les obres d’embelliment i ordenament dutes a terme prop de la frontera.
Reunions temàtiques de diàleg transfronterer
El Govern va iniciar també el 2017 uns grups de treball de diàleg transfronterer sobre temàtiques específiques i que han de servir per explicar els projectes preparats per a l’any següent. Enguany les tres trobades han estat sobre l’Economia Verda, el Turisme i la Formació i l’Ensenyament Superior. És per això que també s’han desplaçat a Tolosa la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el secretari d’Estat d’aquesta cartera, Marc Rossell; la ministra de Turisme, Verònica Canals, i la directora d’Ensenyament Superior, Meritxell Gallo; el rector de la Universitat d’Andorra, Miquel Nicolau, així com part dels seus equips tècnics.
Així, en la reunió específica de Turisme els participants s’han emplaçat a trobar rutes turístiques comunes i potenciar d’aquesta manera el patrimoni cultural, natural i dels productes agroalimentaris que comparteixen les dues regions. Pel que fa al grup de treball d’Economia Verda, aquest ha acordat promoure l’economia circular i facilitar la formació transversal del sector agrícola i veterinari.
Finalment i pel que fa a la taula d’Ensenyament Superior, s’ha recordat la col·laboració ja existent entre la Universitat d’Andorra i les diferents universitats de la regió i s’han emplaçat a seguir treballant per promoure les titulacions dobles, l’intercanvi d’estudiants i professors entre entitats i la formació contínua.
La propera jornada de diàleg transfronterer es preveu per a finals del 2020 i tindrà lloc al Principat d’Andorra. En aquest cas, les temàtiques escollides són l’Economia, l’Ocupació i la Mobilitat. Les reunions i els projectes que se’n desprenen permeten endegar i seguir potenciant els compromisos entre ambdós estats que el copríncep francès, Emmanuel Macron, va anunciar durant la seva recent visita al Principat.