Política01/10/2019

Espot troba difícil l'equilibri PS-terceravia per assolir el pacte d'Estat per a la UE

Considera, a més, que s'ha de continuar treballant en la proposició de llei del Codi de Família per adaptar-la el màxim a la societat andorrana

T. Navarro
i T. Navarro

Escaldes-EngordanyEl cap de Govern, Xavier Espot, ha refermat la voluntat de crear un pacte d’Estat per a la Unió Europa que “condicionarà la vida política i econòmica d’aquest país com a mínim durant 50 anys”. “Crec que hem de desvincular de l’actualitat parlamentària i política del moment” i per això les tres forces parlamentàries que donen suport a l’executiu estan treballant per arribar a una entesa amb els partits de l’oposició i formalitzar un pacte d’Estat per a la Unió Europea. Si bé amb el cap de terceravia, Josep Pintat, han arribat a un punt en comú per signar un memoràndum d’entesa que veuen com “un primer pas”, el PS troba el document “massa genèric” i per això el “volen més concret”. El cap de Govern ha parlat del tema al tomb de la primera reunió de poble per explicar l’acord d’associació que es va organitzar aquest dilluns a Canillo. Considera que, tot i no poder assistir-hi, va “poder informar de primera mà a la ciutadania de quin ha estat tot el procés d’aproximació a Europa i de l’estat actual de les negociacions”.

Espot també ha volgut referir-se al debat per a la proposició de llei del Codi de família, que es va treballar durant la legislatura passada i que el Consell General ha tornat a recuperar. El divendres passat, durant la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, patró dels advocats, la degana del Col·legi d'Advocats, Sophie Bellocq, va reclamar una revisió urgent de la proposició de llei, ja que dibuixa un model de família prehistòrica que no es correspon a l'actual, a més de no comptar amb el suport del col·legi per la manera en què es tracta la figura de la dona. El cap de Govern ha recordat que, si bé durant la legislatura passada els grups parlamentaris van presentar diverses esmenes, s'han incorporat al text actual. "És un text ampli que mereix reflexió i ens hem de donar temps per anar-lo polint", ha dit. Amb tot, "jo no la titllaria de prehistòrica", ha afegit, considerant que és "una proposició de llei on es reconeix la unió civil entre persones del mateix sexe o el fet que les persones del mateix sexe puguin adoptar en les mateixes condicions que les parelles heterosexuals".

Cargando
No hay anuncios

Preguntat per la situació que es poden trobar aquest hivern les persones temporeres que arribin a Andorra a treballar, Espot ha reconegut que "és una problemàtica recurrent" però que "les grans empreses ja lloguen antics establiments hotelers o fins i tot edificis en desús" per acollir als empleats. Amb tot, considera que la problemàtica d'aquelles persones que arriben al país sense un contracte previ requereix "una intervenció pública", i per això ha recordat que el departament d'Habitatge compta amb eines, ja sigui a través d'ajuts o "d'una manera més discreta intentar troba'ls-hi habitatge". Així mateix, ha recordat la proposta de crear un fons publicoprivat per ampliar l'oferta del mercat de lloguer i les negociacions que l'executiu està duent a terme per a la cessió de terrenys per part dels comuns per construir habitatges socials. "Estem conversant amb els comuns per trobar vies de col·laboració", ha afirmat.