Sense esquí, com a mínim, fins a principi de gener

Espot anuncia que prenen una decisió “difícil i dolorosa” sobretot per “lleialtat a França”

El cap de Govern, Xavier Espot, i el president d'Esquí Andorra, Francesc Camp, abans de la compareixença / SFG
ARA Andorra
03/12/2020
3 min

Andorra la VellaEl cap de Govern, Xavier Espot, ha anunciat aquest dijous a la tarda “una decisió certament difícil i dolorosa però també necessària”, i és que el Govern ha decidit demorar l'obertura de les estacions d'esquí, “com a mínim fins a principi del proper mes de gener”. “Hem arribat a la convicció que en el context actual és certament la millor decisió des d'una perspectiva sanitària i també econòmica i social”, ha dit Espot, qui ha sustentat la decisió en “la voluntat de ser lleials a molts països europeus i sobretot a França”.

Amb la incertesa de quan obriran les pistes catalanes i espanyoles, i amb l'anunci del govern català de posposar l'entrada a la fase 2 de desescalada, Espot ha assegurat que es "compromet l'aixecament del confinament perimetral a partir del 21 de desembre". A més, l'Estat espanyol va anunciar aquest dimecres un confinament perimetral de les seves autonomies entre el 23 de desembre i el 6 de gener i "això significa que, a hores d'ara, la mobilitat entre Andorra i Espanya per Nadal no està, ni de bon tros, garantida, més aviat al contrari". Tot i això, el cap de Govern ha assenyalat que al llarg dels pròxims dies i setmanes "seguirem lluitant de valent per aconseguir aquesta integració a la comarca o regió sanitària veïna", ja que es tracta "d'una qüestió de justícia i permetria temperar aquesta decisió tan negativa per nosaltres" com és que no pugui haver-hi mobilitat per les festes nadalenques.

Tot i això, el cap de Govern ha assenyalat que al llarg dels pròxims dies i setmanes "seguirem lluitant de valent per aconseguir aquesta integració a la comarca o regió sanitària veïna", ja que es tracta "d'una qüestió de justícia i permetria temperar aquesta decisió tan negativa per nosaltres" com és que no pugui haver-hi mobilitat per les festes nadalenques. A hores d'ara, però, l'executiu no s'ha marcat una data límit per assolir aquesta adhesió a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i l'Aran, ja que es tracta d'una qüestió que "requereix analitzar la realitat dels dos territoris" i s'ha de tenir en compte l'evolució epidemiològica als dos costats de la frontera. Lligat als efectes econòmics, el cap de Govern ha reconegut que també existeix una "qüestió emocional", com són les relacions familiars que hi ha entre Andorra i Catalunya i, aquest fet, "esdevé un altre argument" per assimilar el Principat a l'Alt Urgell.

Per la seva banda, el president d'Ski Andorra, Francesc Camp, ha reconegut que des de l'entitat "donem ple suport a la decisió del Govern", i malgrat que és difícil, ha reconegut que "no hi ha cap més alternativa vist la situació en la qual estem". Es tracta, doncs, "del moment més important de l'any per l'economia turística", ja que des de Nadal i fins Setmana Santa, "és el moment clau" en la facturació d'ingressos. En aquest punt, Espot ha manifestat que "el 34% dels turistes que ens visiten entre el desembre i el gener vénen a fer activitats de muntanya", una activitat que suposa un 20% d'afectació directa sobre el PIB i un 40% de manera indirecta. A més, "el 43% dels assalariats depèn indirectament del turisme", per la qual cosa "ràpidament s'arriben a unes conclusions numèriques concretes que espanten". Camp també ha assenyalat que la temporada d'hivern representa el 30% de la facturació anual i, malgrat que no s'han donat xifres concretes, les pèrdues aniran més enllà d'aquest percentatge.

El fet de no obrir els dominis esquiables també representa un problema pel que fa als temporers. Espot ha recordat que el Govern ja va frenar la contractació d'extracomunitaris fa dues setmanes i, en relació amb els que ja estan al país i disposin de l'autorització de residència pertinent, "gaudiran de l'ajut, la cobertura i l'acompanyament de les administracions públiques andorranes". "A ningú li faltarà aliments i allotjament digne", ha sentenciat. Per la banda dels treballadors i empresaris residents que viuen del sector, ha recordat que serà aquest divendres quan es preveu l'aprovació per part del Consell General d'una nova llei de mesures excepcionals i urgents, que fixa tot un paquet de subvencions des de l'1 de gener i fins al mes de juny del 2021.

Així, el panorama que s'albira per a les festes nadalenques i de Reis és el d'una mobilitat molt reduïda amb Espanya, que ha prohibit els desplaçaments fora de les comunitats per raó d'oci -per fer turisme- i en espera que Catalunya, a partir del 21 de desembre passi a la fase 2 de desescalada i flexibilitzi les mesures que es refereixen a la mobilitat amb Andorra. La lectura positiva és que amb la decisió de tancar les pistes d'esquí hi haurà lliure circulació amb França a partir del 15 de desembre, amb la qual cosa almenys el comerç no sortirà tan malparat durant el període nadalenc.

stats