Mor l'expresident del Perú Alan García després de disparar-se un tret al cap

La Policia d'Andorra va investigar el suposat delicte i va seguir la ruta dels diners del cas Odebrecht

Agents de la policia davant de l'hospital Casimiro Ulloa de Lima, on està ingressant l'expresident peruà Alan García
Ara Andorra
17/04/2019
3 min

LimaL'expresident peruà Alan García ha mort aquest dimecres en un hospital de Lima a causa del tret al cap que s'ha disparat en el moment que havia de ser detingut per ordre judicial per suposats delictes de corrupció vinculats al cas Odebrecht.

Fonts del partit Aprista i el president del Perú, Martín Vizcarra, han confirmat que el dues vegades governant peruà (1985-1990 i 2006-2011) ha mort mentre era operat a l'hospital Casimiro Ulloa de Lima, on ha sigut traslladat d'urgència per agents de la policia que havien arribat a casa seva per detenir-lo.

L'exmandatari, de 69 anys, s'ha disparat el tret al cap quan els agents policials han entrat al domicili del polític, sobre el qual pesava des de finals de l'any passat una ordre de prohibició de sortida del país.

La situació legal d'Alan García s'havia complicat després que diumenge passat l'empresa Odebrecht va revelar que Luis Nava –un estret col·laborador de García– i el seu fill van rebre quatre milions de dòlars de la companyia brasilera per aconseguir el contracte de construcció d'una línia del metro de Lima.

Alan García va ser president del Perú entre el 1985 i el 1990, i va repetir al capdavant de l'executiu en un segon període, entre el 2006 i el 2011.

El tercer exmandatari esquitxat

García era el tercer expresident que estava esquitxat pel cas Odebrecht, després d'Ollanta Humala i Pablo Kuczynski. No fa ni una setmana, de fet, que Kuczynski va ser detingut i està complint deu dies de detenció preliminar a la prefectura de la Policia Nacional.

El fiscal José Domingo Pérez és l'encarregat d'investigar la gran trama de suborns dissenyada per Odebrecht per aconseguir l'adjudicació d'obres d'infraestructures durant els governs d'Alejandro Toledo (2001-2006), Alan García (2006-2011) i Ollanta Humala (2011-2016).

La situació legal de García es va complicar després que diumenge passat es difongués que l’empresa Odebrecht, en el marc de l’acord de col·laboració que manté amb la justícia peruana, revelés que Nava i el seu fill, José Antonio Nava, van rebre quatre milions de dòlars de l’empresa per aconseguir el contracte de construcció de la línia 1 del metro de Lima.

La setmana passada, un altre expresident peruà, Pedro Pablo Kuczynski, va ser detingut al sortir de casa seva, a Lima, per la Policia Nacional, en compliment a una ordre de detenció preliminar per deu dies, sota el càrrec de blanqueig de diners relacionat amb el cas Odebrecht.

Nava hauria rebut més de quetre milions de dòlars de la constructora brasilera Odebretch. I l'empresari Miguel Atala, investigat per presumptes suborns milionaris, seria el testaferro de la mà dreta de l'expresident peruà.

El Sector d'Operacions Estructurades d'Odebrecht va aportar dades de com va ajudar a l'empresari Atala (proper tant a Alan García com a Luis Nava), a obrir a l'octubre de 2007, un compte a BPA a través d'una companyia 'offshore' creada poc abans a Panamà, anomenada Ammarin Investment Inc.

Tal com informa Idl reporters, aquesta 'offshore' panamenya comptava amb testaferros com a directors, que van cedir mitjançant oportuns poders tot el control a Atala i el seu fill Samir. El compte va servir per rebre més d'un milió 300 mil dòlars dipositats entre novembre de 2007 i febrer de 2008.

Seguint a aquest mitjà, tots els dipòsits van ser fets per una altra 'offshore': Klienfeld Services Limited, manejada per Olivio Rodrigues, al servei exclusiu del Sector d'Operacions Estructurades d'Odebrecht. Atala sosté que els dipòsits fets per Klienfeld Services Limited, es van fer per pagar-li a Atala un deute contret per un familiar i soci seu.

La batlle andorrana Canòlic Mingorance, no convençuda amb l'explicació de l'empresari, va demanar a la Policia d'Andorra investigar el cas i seguir la ruta dels diners. I es va concloure que els més d'un milió 300 mil dòlars no eren d'Atala: van ser girats per a Nava Guibert, l'ex-secretari general de la presidència d'Alan García de qui Atala era testaferro.

stats