Exteriors mostra "preocupació" perquè l'Adsaps faci "cas omís" de les recomanacions per l'arribada dels nens sahrauís
Recorden que cal un visat individual atorgat per Espanya
Andorra la VellaEl ministeri d’Afers Exteriors insisteix en què, per tal que els nens sahrauís que podrien arribar al país en el marc del programa ‘Vacances en pau’ ho poguessin fer aquest any, cal que tinguin un passaport individual amb el visat corresponent atorgat per Espanya. Així ho posen en relleu en una resposta escrita publicada al Butlletí del Consell General, aquest dijous, arran de la pregunta del conseller del PS Gerard Alís. Al mateix temps, mostren la seva “preocupació davant de diverses declaracions als mitjans de comunicació realitzades per la presidenta de l’Associació d’Amics Solidaris amb el poble Sahrauí" i que l’associació "pogués fer cas omís de les recomanacions" i volgués "fer entrar els menors sahrauís a Andorra”.
Des del ministeri es posa en relleu que el 2016, quan el Govern va sol·licitar, com ho feia cada any, la col·laboració d’Espanya, per fer possible l’arribada a Andorra de nens i monitors d’origen sahrauí, la direcció general d’Assumptes d’Estrangeria els va informar que la legislació de la Unió Europea no els permetia expedir visats de curta durada sobre passaports col·lectius. La via trobada va ser expedir visats de llarga durada regulats per la normativa interna espanyola i, en conseqüència, només vàlids per residir temporalment a Espanya. Però, al mateix temps, des d’Espanya es va comunicar que no era possible incloure aquests nens al programa, ja que la solució que havien adoptat es limitava al territori espanyol. L’opció va ser, finalment, que les famílies andorranes es poguessin acollir al programa espanyol i afegeixen que “la forta insistència del ministeri d’Afers Exteriors” i “la col·laboració 'in extremis' d’Espanya” va permetre que el programa s’allargués dos anys més. De fet, la solució trobada va ser que els infants es poguessin inscriure a través d’una subdelegació territorial catalana, per després traslladar-los a Andorra. De totes maneres, es va decidir que fos una solució temporal i es van iniciar els treballs per fer un projecte de memoràndum d’entesa, una qüestió que es va proposar a Espanya al mes d’abril del 2017. Es va arribar a la conclusió, però, que aquesta no podia ser la fórmula que facilités que els infants poguessin arribar a Andorra i, per tant, la ministra va comunicar als responsables de l’Associació d’Amics Solidaris amb el poble Sahrauí que la solució era els passaports individualitzats i se’ls va convidar a “explorar aquesta via” a través de la delegació del Front Polisari a Espanya.
Des del ministeri es destaca que arran d’aquesta comunicació a l’associació la resposta va ser un correu enviat el 28 de febrer d’aquest any amb un llistat de noms corresponents a menors d’origen sahrauí i amb la indicació de destinació Andorra. El 26 de març, continua la resposta al conseller general, es va fer arribar una carta a la presidenta de l’associació on se li recordava quins eren els requisits per a l’arribada d’aquests menors.
A l’últim, el ministeri constata la seva preocupació “per la situació que viu el Sàhara Occidental” i recorden que ofereixen la possibilitat de “sol·licitar una subvenció de programa o projecte de cooperació internacional per finançar un projecte in situ als camps de les poblacions sahrauís”.
Sobre la preocupació del ministeri d'Afers Exteriors, la presidenta de l’Associació d’Amics Solidaris amb el poble Sahrauí, Lluïsa Hurtado, ha respost a l'ARA Andorra que ella mai ha fet cap declaració dient que, en cas de no aconseguir els passaports individuals, els nens i nenes sahrauís vindrien sense i que, de no aconseguir-los, no cometran cap il·legalitat. Hurtado ha manifestat que aquests infants "són massa importants" per a les famílies que els acullen i que "no són objectes". Per tal d'aconseguir aquests passaports, la presidenta de l'Adsaps ha recordat que segueixen a l'espera d'una resposta per part de la delegació del Sàhara a Catalunya, que està treballant en els tràmits burocràtics per aconseguir aquest permís pels nens i nenes que han de venir al Principat. Per últim, Lluïsa Hurtado ha comentat a l'ARA Andorra que, si finalment els infants del Sàhara no poden viatjar, "si cal aniré jo a ajudar-los allà", invertint el que habitualment destinaven les famílies als bitllets d'avió dels menors.