Filloy i Espot reivindiquen la innovació com a clau per a la inclusió de les persones discapacitades

Davant els participants en la 2a reunió iberoamericana de ministres d’Afers Socials el cap de Govern i el ministre exposen l'èxit al país de la integració a les escoles

Foto de família dels participants a la 2a reunió iberoamericana de ministres d’afers socials a Andorra. / M. F. (ANA)
M. F. / C. A.
07/10/2019
3 min

Andorra la VellaEl cap de Govern, Xavier Espot, ha remarcat, en el marc de la inauguració de la 2a reunió iberoamericana de ministres d’Afers Socials, que la “sostenibilitat social és tan important com l’ambiental i l’econòmica” i que les democràcies són més fortes quan són inclusives. De fet, ha manifestat que “on la inclusió té sentit és en l’àmbit de la discapacitat”. Espot també ha recordat les accions dutes a terme al país per a aquesta inclusió. En aquest sentit, ha reivindicat el sistema educatiu inclusiu com “un cas d’èxit”.

El cap de Govern també ha fet una crida, en el seu discurs, a utilitzar la innovació com a eina per impulsar la integració de les persones amb diversitat funcional i ha destacat que a mesura que es vagin “aixecant barreres” també es podrà comprovar que “hi ha menys limitacions” de les que realment es creien. En aquest sentit, ha manifestat que en el cas de les persones amb discapacitat del que es tracta és que es pugui “adaptar el mitjà” a les seves necessitats i no a la inversa.

També ha intervingut en la inauguració el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, que ha recordat el “canvi de paradigma” que ha suposat la ratificació de la convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat. En aquest sentit, ha emfasitzat que s’ha passat d’un model de rehabilitació més sanitària a una perspectiva més social i integral. La innovació, el tema de la Cimera Iberoamericana, ha de ser clau en aquesta integració, ha dit. Filloy també ha volgut incidir en què és “la primera vegada que es tracta aquesta temàtica” en l’àmbit iberoamericà i ha desitjat que hi pugui haver “un coneixement transversal molt enriquidor”. D’aquesta manera, ha manifestat que Andorra té una gran experiència en la integració a les escoles i que també s’estan fent esforços per la integració en l’àmbit laboral.

Durant aquests dos dies de reunions, ha afegit Filloy, es veurà com “a través de la innovació es pot tractar de normalitzar la situació” de les persones amb discapacitat i ha emfasitzat que “tota societat avançada ha d’avançar en la normalització”. També ha recordat que Andorra té una llei “pionera” pel que fa a l’accessibilitat entesa des de l’àmbit urbanístic i ha dit que el repte és ara veure que hi ha “diferents tipus de discapacitats” que cal tenir en compte en aquestes adaptacions urbanístiques.

La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, ha destacat que el tema que es tractarà és “molt important” i ha celebrat que Andorra hagi “posat en el centre de l’agenda” dels ministres iberoamericans d’Afers Socials el tema de la discapacitat on, ha reivindicat, cal “passar del paradigma assistencial al basat en drets”. També ha remarcat que la innovació s’ha d’entendre des d’una perspectiva més àmplia, més enllà de les tecnologia, com a “innovació cultural, humana...”, és a dir, des d’un prisma molt més ampli i “com un pilar de la sostenibilitat”.

Grynspan ha emfasitzat també la importància de la coordinació i la cooperació ja que en el tema de la discapacitat “hi ha massa pares i mares” que tenen cadascun una feina a fer en la discapacitat i cal que tot aquest treball s’uneixi. En aquest sentit, ha subratllat que el programa iberoamericà per a les persones amb discapacitat, que es va acordar a Guatemala, “és un instrument essencial”. També ha recordat que de la reunió d’aquests dos dies ha de sortir una declaració que posteriorment s’elevarà a la cimera de caps d’Estat i de govern i que després s’haurà de traduir en “diferents mandats” i polítiques nacionals.

stats