"Solució ràpida" per les transferències amb els cònsols i els consellers d'UL i de la Massana

El Govern diu que la llei podria entrar en vigor ja, però que buscaran modificar-la amb els mandataris comunals i els consellers que van donar suport a la seva aprovació

El cap de Govern, Toni Martí. / M. F. (ANA)
Ana
15/03/2018
2 min

Andorra la VellaDesprés que aquest dijous s'hagi conegut la sentència del Tribunal Constitucional en què es declaren inconstitucionals alguns articles de la Llei qualificada de transferències als comuns, el cap de Govern, Toni Martí, ha anunciat que en els propers dies es reunirà amb els comuns, i amb els consellers generals d'Unió Laurediana i Independents de la Massana, que són els que van donar suport a la llei, per trobar una "solució ràpida" perquè el text pugui entrar en vigor.

Tot i això, Martí ha dit que el Govern hauria pogut optar per no fer-hi modificacions, perquè considera que la llei ja es podria aplicar avui mateix. En aquest sentit, ha dit que els criteris de repartiment que han estat tombats pel TC (separatives d'aigües, cadastre i inversions sostenibles) només representen 4,4 milions d'euros i corresponen a l'apartat de recursos de redistribució sostenible, del qual la part de solidaritat no ha estat qüestionada, de manera que es podria fer la repartició d'aquest apartat –que té un pes del 20% del total– només tenint en compte els conceptes de solidaritat (capacitat hotelera, nombre de comerços, desplegament dels impostos comunals, carreteres secundàries, societats participades i nuclis de població allunyats).

Però Martí ha assegurat que tornaran a parlar amb els cònsols i amb UL i els consellers massanencs per modificar la llei, i que només caldrà pactar "qüestions molt petites perquè el gruix de la reforma ja es va pactar a la Llei de competències". Tenen temps fins al gener de l'any vinent, que és quan s'ha de fer el proper pagament de les transferències als comuns.

Pel que fa a la resta de forces polítiques, considera que no cal parlar-hi perquè "ja no van votar la llei", tot i que s'ha mostrat obert a incloure'ls "si canvien l'actitud". Pel que fa a la demanda feta pels consellers que van portar la llei al TC de tornar a debatre el model de transferències, Martí ha dit que "queda molt bé dir-ho", però creu que serà "el mateix de sempre" i ha recordat que la seva actitud és "o s'accepta tot el que vull o no voto res". A més, els ha etzibat que "quan vinguin eleccions, els grups que es fan dir progressistes hauran d'explicar perquè no van votar la Llei de competències". Per tot plegat, el cap de Govern ha conclòs que "parlarem amb tothom però no ho eternitzarem si no hi ha voluntat real d'arribar a consensos".

Toni Martí ha dit que està satisfet en un 95% amb la sentència, perquè el més important és que no es qüestiona la Llei de competències, que és la llei més política i "la que anava més lluny". En aquest sentit, el cap de Govern ha celebrat que el Constitucional hagi avalat la cessió obligatòria i gratuïta de terrenys comunals per projectes d'interès general, perquè d'aquesta manera s'acaba amb els greuges comparatius i es podran tirar endavant projectes com la Llei de transició energètica. Pel que fa a la de transferències, Martí també ha assegurat que, malgrat els articles que no són conformes a la Constitució, "no es discuteix el moll de l'os, que és que els comuns no poden rebre més de 55 milions d'euros".

stats