El Govern tira endavant la llei de la funció pública i els sindicats amenacen amb noves mobilitzacions

Gabriel Ubach diu que no descarten una nova convocatòria de vaga i anuncia que es reuniran amb els grups parlamentaris per explicar-los el seu desacord

Reunió de la ministra Descarrega amb els sindicats. / M. T. (ANA)
Ana
11/04/2018
3 min

Andorra la VellaEl consell de ministres ha acordat tirar endavant la tramitació parlamentària del projecte de llei de la funció pública, posant èmfasi en el copromís de modificar, per la via d'esmenes, una sèrie de qüestions reivindicades pels sindicats que finalment s'han pogut assumir. Tal com ja es va anunciar, entre les mesures que s'inclouran a través d'esmenes del grup parlamentari demòcrata hi ha la possibilitat que els funcionaris puguin allargar l'edat de jubilació fins als 70 anys, que els eventuals que obtinguin una plaça fixa puguin mantenir l'antiguitat o que els treballadors amb salaris més baixos tinguin excepcions en el règim d'incompatibilitats. També es permetrà que els representants sindicals siguin observadors en diferents comitès, s'inclouran mesures de flexibilització de l'horari laboral, i es garantirà la retribució del 80% per als treballadors que necessitin una adaptació del seu lloc de treball, entre d'altres mesures.

El cap de Govern, Toni Martí, ha dit que amb aquestes modificacions, "nosaltres hem honorat la nostra paraula" i també ha remarcat que els sindicats han estat novament convidats a desplegar conjuntament els reglaments de la llei. A més, Martí ha destacat que paral·lament, amb la ronda de reunions amb els claustres que està fent el ministre d'Educació per a la nova llei del cos docent, "el SEP pot estar content", perquè, a banda que el sindicat ha estat escoltat, també s'estan escoltant els suggeriments de tots els docents.

Gabriel Ubach en declaracions als mitjans de comunicació. / E. J. (ANA)

Els sindicats, als quals se'ls ha comunicat la decisió aquest mateix dimecres a la tarda en el decurs d'una reunió amb la ministra Eva Descarrega, han mostrat el seu desacord perquè consideren que la llei no s'ha elaborat amb consens i diàleg. Així, han demanat a Descarrega que es pari el tràmit legislatiu i d'asseure's "demà mateix per consensuar-la". El portaveu dels sindicats de la funció pública, Gabriel Ubach, ha lamentat que el Govern tingui "un 'timming' electoral" per aprovar el text, i que el Govern "confongui diàleg amb imposició".

Per aquest motiu, ha anunciat la intenció de fer noves mobilitzacions, i no es descarta la possibilitat de convocar una nova vaga. "Ens hem d'asseure a discutir-ho però tot està sobre la taula, una nova vaga també es possible", ha assegurat Ubach. De moment, però, la intenció és reunir-se amb tots els grups parlamentaris per explicar-los el seu desacord i els seus motius, per deixar clar "que no és una pataleta". També volen insistir en la recollida de signatures per demanar un avançament electoral, així com per presentar iniciatives legislatives populars per aprovar una llei de responsabilitat política i canviar el règim electoral.

Sobre el document amb les qüestions que es modificaran durant el tràmit parlamentari que Descarrega els ha lliurat, el representant sindical considera que són "millores que ells entenen que nosaltres hem aportat, però neguem que hi hagi hagut consens i diàleg". Finalment, quant al desplegament reglamentari, Ubach lamenta que els diguin que els podran discutir "perquè si la llei d'entrada no s'aguanta, difícilment s'aguantaran els reglaments".

De la seva banda, el ministre portaveu, Jordi Cinca, ha reiterat que continuaran sent respectuosos amb les iniciatives que puguin prendre els representants sindicals, i ha assegurat que es continuarà mantenint el diàleg, tant amb l'elavoració dels reglaments que s'han d'anar desplegant, com amb la futura llei del cos d'educació amb la qual treballa el ministre Eric Jover.

El ministre ha tornat a defensar el nou model de quinquenis que introdueix la llei, i ha recordat que amb aquesta mesura no hi ha una voluntat d'estalvi, sinó que l'objectiu és un model d'evolució dins la funció pública que vagi en funció de l'antiguitat i també d'elements de productivitat.

stats