Política08/11/2019

El Govern, favorable a la participació ciutadana a les meses electorals

L'executiu creu que la proposició del PS per modificar la Llei qualificada de règim electoral i del referèndum pot ser una oportunitat per fer altres canvis

Agència Ana
i Agència Ana

Andorra la VellaL’executiu veuria "molt positiva la participació de la ciutadania amb designació mitjançant un sorteig públic” en les meses electorals, tot mantenint la presidència de la mesa a càrrec d'un membre del comú que no es presentés a les llistes. Aquest és el parer que ha reflectit en el criteri sobre la proposició de llei de modificació de la Llei qualificada de règim electoral i del referèndum que havia presentat el Partit Socialdemòcrata i que proposava canvis respecte als col·legis electorals, les meses i l’atribució i el repartiment dels escons.

D’aquesta manera, de la resposta publicada aquest divendres al Butlletí del Consell General se’n deriva que el Govern no veu del tot malament aquesta proposta de modificació socialdemòcrata i, és més, la considera com una oportunitat perquè se’n puguin derivar d’altres canvis referents als drets de les persones amb discapacitat; l’ampliació dels terminis i el canvi de requisits del vot per correu per millorar "aquesta modalitat" i introduir un futur vot electrònic, i la “dissociació del número de passaport actual i del número d’identificació personal (antic número de passaport)”. En aquest sentit, el Govern es mostra favorable a una “revisió exhaustiva de tot l’articulat” i recorda que serà necessari un “diàleg amb totes les institucions implicades per caminar convenientment cap a una reforma de la normativa electoral i de referèndum”. És més, en el criteri també recorda que aquesta és una llei qualificada i que, per tant, per a la seva modificació és necessari un “ampli consens” per tenir els vots necessaris tant dels consellers de la circumscripció nacional com dels de la parroquial.

Cargando
No hay anuncios

Des de l’executiu es “defensa” el sistema electoral actual però tampoc s’oposen al fet que “es puguin introduir correccions o matisos que comportin una representativitat més gran, sempre que no s’impossibiliti o es faci difícil el desenvolupament de la tasca executiva dels comuns prop dels ciutadans", que és, recorden, la seva principal finalitat. En aquest sentit, cal recordar que des del PS es defensava que l'elecció dels cònsols "no hauria d'estar vinculada amb la seva posició a la llista".

També es posa en relleu que al Govern no li consta “cap reclamació ni suggeriment per part dels comuns de la necessitat de modificar l’articulat que fa referència als col·legis electorals”. En aquest sentit, cal recordar que el PS proposava una deslocalització dels col·legis fora dels comuns per “despolititzar” la jornada electoral.