El Govern i els comuns treballaran conjuntament per adaptar-se als estàndards de la UE
Està previst signar un conveni on s'abordin temes com les ajudes d'Estat o l'aportació de dades per part de les corporacions
La MassanaL'acord d'associació amb la Unió Europea (UE) ha estat el tema que ha centrat aquest dimarts la primera reunió de cònsols després de la celebració del Dia de Meritxell. La visita del secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, ha servit perquè els cònsols s'hagin posat al dia de l'estat actual en què es troba el futur acord i "saber el punt de situació on estem", segons ha declarat el cònsol major de la Massana, David Baró.
En aquest sentit, diversos representants de l'executiu "ens han demanat una col·laboració per part dels comuns", que es reflectirà en un conveni on s'abordaran temes com les "ajudes d'Estat", l'aportació de dades o l'organització de les administracions perquè totes les actuacions "estiguin en els estàndards de la UE".
Així, també hi haurà una col·laboració pel que fa a "qüestions de contractació pública", ja que entrarà en vigor una nova llei en aquest sentit de cara al 2020. Aquest acord (sotmès a referèndum), per tant, s'haurà de "formalitzar en un document" que l'executiu enviarà pròximament als comuns i, aleshores, "haurem de fer -les nostres- aportacions", ha dit Baró, per tal "d'anar tots a una".
Quant a la contractació pública, la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha ressaltat la seva importància, ja que els comuns la posen molt sovint en pràctica. A més, ha indicat la necessitat d'estar presents en la redacció de la nova llei per tal de garantir una adaptació total als estàndards europeus.
D'aquesta manera, Baró ha informat que l'acord marc ja es troba redactat en un 85%, que inclourà 25 annexos sectorials, i que l'executiu els ha transmès que la intenció serà fer reunions de poble per totes les parròquies entre els mesos d'octubre i novembre, per tal de mantenir informada a la població sobre l'estat de la negociació.
Nova comissió per l'esllavissada
Arran de l'esllavissada que va tenir lloc a Sant Julià de Lòria a principis d'agost, Baró també ha anunciat la creació d'una comissió de treball, on hi haurà quatre cònsols presents, amb la voluntat d'abordar els canvis reglamentaris que es volen impulsar des del Govern i els mateixos comuns. Així, s'ha felicitat que l'executiu "hagi parlat de crear modificacions reglamentàries", així com modificar la Llei del sòl.
Aprofitant l'ocasió i que és una "problemàtica latent", des dels diferents comuns "hem pogut veure que es poden fer millores importants" i, aquesta comissió, demanarà al ministeri d'Ordenament Territorial, encapçalat per Jordi Torres, poder celebrar reunions per tal de "fer un treball conjunt". Així, els comuns s'encarregaran de fer un llistat de les "situacions que volem millorar". Per la seva banda, Marsol ha obert la porta a la possibilitat "d'estudiar algun tipus de garantia o aval" per garantir que tot just després de finalitzar una excavació hi hagi una construcció i, per tant, que siguin dues fases que vagin lligades.
Pas endavant per a la sostenibilitat
D'altra banda, durant la reunió també s'ha rebut la visita de la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, que ha fet una presentació sobre la llei de l'impuls de transició energètica i del canvi climàtic (LITECC). En aquest sentit, les corporacions comunals hauran de destinar una partida important a aquest aspecte en el pressupost del 2020 per tal de "poder fer unes auditories energètiques de tots els edificis que tenen calefacció".
El compromís, per tant, haurà d'estar assolit abans del pròxim 31 de desembre del 2021. També s'introduirà una nova figura, "que no vol dir que hagi de ser una contractació pública nova", que serà la incorporació d'un gestor energètic a cada comú.
Per finalitzar, Baró ha indicat que els set comuns han decidit renovar el conveni actual amb la Fundació Privada Tutelar, que comptarà amb una aportació màxima per comú de 12.000 euros, excepte Andorra la Vella, "que va signar un annex i aportarà més".
Pactes oberts
A falta de tres mesos per a les eleccions comunals, Marsol ha reiterat que la seva candidatura està "oberta a tothom que vulgui aportar", ja que "com més sumem, nosaltres contents". La cònsol ha informat que ja fa unes setmanes que "s'han començat a explorar" diversos pactes amb altres formacions, excepte el PS, però que ha de ser DA qui ha de marcar les directrius d'actuació. Així, Marsol s'havia fixat coma data límit per a pactar finals de setembre o principis d'octubre, tot i que aquest dimarts ha confirmat que s'esperarà a veure què passa a la resta de parròquies.
Per la seva banda, les paraules de Baró han anat en la mateixa línia pel que fa a Ciutadans Compromesos. "Hi ha diferents sensibilitats" i aquest mes se celebrarà una reunió amb simpatitzants per tal de crear una comissió electoral "per configurar un equip". Tot i això, Baró no ha avançat noms, ja que resta a l'espera que "s'activi tot".