Informe de l'OSCE sense cap recomanació
El dictamen de l'organisme internacional que avalua el procés electoral andorrà es limita a fer una radiografia del sistema sense valorar-lo
Andorra la VellaEls observadors de l'OSCE, més concretament membres de l'Oficina de les Institucions Democràtiques i dels Drets Humans (ODIHR), no han detectat cap preocupació significativa en relació als procés electoral andorrà. Així ho recullen en les conclusions de l'informe que els dos experts de delegació han fet arran de la visita al Principat a mitjans del mes de febrer amb motiu de les properes eleccions generals del 7 d'abril.
En les reunions mantingudes amb els partits, mitjans de comunicació, membres de la societat civil i membres del Govern diuen que han pogut constatar, de forma general, un bon funcionament de la democràcia institucional, el respecte de les llibertats fonamentals així com un alt grau de transparència durant el procés electoral. “No es va expressar cap dubte relacionat amb el funcionament de les institucions democràtiques”.
A més, destaquen “un alt nivell de confiança en la integritat del sistema i del procés electoral”. El text de l'OSCE rebaixa les recomanacions que va fer fa quatre anys i ara expressa “algunes preocupacions aïllades” relacionades amb el registre de candidats, que formalment només és de cinc dies, així com la possibilitat d'observadors externs durant el dia de la votació. En el penúltim informe, arran de les eleccions del 2015, l'organisme internacional va apuntar la desigualtat de vot entre les diferents parròquies, en referència a la proporcionalitat del vot, així com també demanava la participació d'observadors internacionals i la publicació del finançament de la campanya electoral abans del dia de les eleccions.
En referència a la polèmica que es va generar al voltant del vot judicial, arran d'una demanda del PS i d'L'A que va tenir lloc durant la vista de la delegació al país, l'organisme internacional no es posiciona i només fa una simple descripció del sistema, tot recollint la possibilitat que els electors puguin canviar el vot judicial tantes vegades com vulguin. “Aquests votants poden canviar el seu vot abans del dia de les eleccions, amb tots els anteriors vots invalidats”, apunta l'informe sense entrar en cap valoració del sistema. A més, recullen que amb tots els actors que han parlat “expressen plena confiança en la integritat dels processos de votació”. Tot i això, també recullen la demanda de PS i L'A així com la resposta de l'executiu que simplement assenyala que el dipòsit del vot és un mètode que controla el sistema judicial.
Per tot plegat, l'OSCE no insta a fer cap actuació concreta per a les eleccions del proper 7 d'abril perquè considera que el procediment en el dia de les eleccions és correcte. No obstant això, es manté obert i disposat a ajudar al país a millorar aquells aspectes de la legislació que es poden “perfeccionar”.