Jover nega cap xantatge d'Espanya en l'afer BPA

El ministre es mostra obert a parlar amb Besolí per mirar de millorar l'atenció, en el futur, a ciutadans en una situació similar

Salutació entre Toni Martí i Mariano Rajoy a la frontera del Riu Runer./N.M. (ANA)
M. F. / M. P.
17/07/2019
2 min

Andorra la Vella“No em consta cap xantatge al Govern”. Amb aquestes paraules ha negat el ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, el contingut de l’ampliació de la querella que ha presentat l’Institut de Drets Humans (IDHA) i l’associació de juristes catalana Drets i en la qual es constata que durant la visita a Andorra que van fer l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy i el ministre d’Hisenda de l’època, Cristóbal Montoro, hi podria haver pressions als membres del Govern en el marc de l’afer BPA. Jover ha manifestat que no ha tingut accés a la querella però ha subratllat que és “curiós”, tot i que no ha volgut entrar a valorar més abastament el fet que “la principal activitat” de l’IDHA en els últims anys estigui relacionada amb l’afer BPA.

Quant a la querella que ha presentat Higini Cierco contra l’excap de Govern, Toni Marti, i els exministres Jordi Cinca i Gilbert Saboya; l’exdirectora de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), Maria Cosan; el president de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Albert Hinojosa, i el director d’aquest darrer organisme, Òscar Gelabert, per prevaricació, Jover ha manifestat que ha estat “una sorpresa relativa” tenint en compte les diverses querelles que s’han interposat contra membres del Govern. “Diria que és un no parar”, ha etzibat, afegint que l’executiu dona tot el seu suport a les persones que en aquell moment “van garantir la millor sortida possible” a una crisi financera que amenaçava, ha emfasitzat, d’afectar no només una entitat bancària sinó “tot el país”. Quant a l'argumentació de la querella que acusa el Govern de voler fer caure BPA, Jover ha destacat que el que va succeir a l’entitat és només atribuïble “a uns gestors” que van actuar amb unes pràctiques que no entrarien dins els “estàndards” garantits.

Les queixes de Besolí

D’altra banda, i qüestionat per les crítiques de Joan Besolí sobre la manca de suport de la autoritats andorranes, Jover ha recordat que poca incidència podia tenir l’estat en una actuació judicial i més d’un altre país i ha remarcat que li consta que l’ambaixador a Espanya li va fer diferents visites “d’acompanyament”. De totes maneres, ha mostrat que des del Govern estan “oberts” a parlar-ne amb Besolí per mirar de millorar l’atenció que es pugui donar, en el futur, a ciutadans que es puguin trobar en la mateixa situació.

Càrrecs de confiança

A l’últim, i qüestionat sobre el fet que s’ha acabat el termini administratiu perquè el Govern donés resposta al recurs presentat pels sindicats en relació als càrrecs de confiança i a les competències que tenien assignades en el mandat anterior, Jover ha manifestat que en aquesta legislatura s’està sent “especialment caut” amb la interpretació de la legislació i, per tant, en aquests nomenaments i les funcions que tenen assignades, tenint en compte el “malestar dels sindicats”. De manera paral·lela, ha afegit que els sindicats de la funció pública i la ministra estan tractant aquest tema amb la voluntat d’aclarir certes interpretacions de la llei.

stats