Justícia revisarà el règim disciplinari de batlles, magistrats i fiscals

La magistrada Elsa Puig completa la sala administrativa del TSJ

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. / M. F.
E. J. M. / Ana
06/11/2017
3 min

Andorra la VellaEl ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha anunciat que prepara una modificació del règim disciplinari i sancionador de batlles, magistrats i fiscals per adequar-lo a les recomanacions del Greco, el Grup d'Estats contra la corrupció que va emetre la setmana passada un informe sobre la prevenció i la lluita contra la corrupció en l'àmbit judicial i parlamentari.

Espot ha insistit que en l’àmbit judicial es modifica tot el règim disciplinari que, tot i que ja es va modificar el 2014, ara s'hi vol aprofundir "per implementar les recomanacions del Greco, a nivell d’establir més garanties i que totes les infraccions i sancions quedin perfectament tipificades”. La finalitat és prevenir o lluitar eventualment contra possibles actes de corrupció de magistrats, batlles o fiscals. El titular de Justícia ha recordat que el reforç del règim disciplinari es fa "des d’una òptica preventiva perquè no tenim cap cas sobre la taula ni esperem tenir-ne en un futur, però els nostres instruments normatius han d’estar perfectament adaptats i preparats per poder-hi donar resposta".

L’esborrany del nou text està gairebé enllestit, i al desembre se sotmetrà a consulta del Consell Superior de Justícia i de batlles, magistrats i fiscals, de manera que a principis de l’any que ve ja es podria entrar a tràmit parlamentari un projecte de llei per modificar el règim disciplinari. “Vull ser prudent, ho compartirem amb els potencials sancionats”, ha afegit el ministre.

A més, Espot ha recordat que el grup parlamentari demòcrata "està treballant en una proposició de llei de transparència i bon govern per donar resposta a moltes de les recomanacions que fa el Greco".

Per la seva part, el president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, ha recordat que l’àmbit judicial ja disposa de sistema disciplinari i ha destacat que “els batlles i magistrats ja s’han imposat un codi ètic i deontològic”.

Espot i Casadevall han fet aquestes manifestacions després de la presa de possessió de la nova magistrada de la sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia, Elsa Puig Muñoz.

La sala administrativa del TSJ, completa

La incorporació de la magistrada Puig completa la sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TSJ), una plaça que feia més d’un any que estava vacant perquè el magistrat que l’ocupava, Pere Pastor, està al Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg. Fins aquest dilluns, la sala administrativa tenia només dos membres, i la plaça vacant s’havia d’anar suplint amb un magistrat membre de la sala civil.

La magistrada Elsa Puig jura el càrrec com a membre del TSJ. / M. T. (ANA)

La persona que s’ha incorporat és Elsa Puig, que completa la sala administrativa del TSJ com a activitat principal, i entra també a la sala civil del TSJ com a activitat secundària. Puig combinarà la tasca a la justícia andorrana amb el seu càrrec com a magistrada titular del jutjat contenciós número 2 de Barcelona. “És un gran honor entrar a formar part de l’organització judicial d’Andorra i espero desenvolupar les meves funcions amb esperit, tenint en compte que estem en un país diferent, i aconseguir un bagatge jurídic important”, ha declarat la magistrada després de jurar el càrrec

A part de completar la sala administrativa, l’any que ve es convocaran els batlles per ocupar una plaça de nova creació per a la sala civil del TSJ, que és la que té un nombre més gran de processos. Si la vacant es cobreix amb un batlle del país, caldrà incorporar un nou batlle, “però si ho resolem abans del 30 de gener, podem incorporar la persona que va aprovar l’examen fa un any”, ha especificat Casadevall.

Quant a les recomanacions del Greco sobre la justícia, tant el ministre Espot com el president del CSJ han subratllat que cal aclarir alguns aspectes, com la renovació dels batlles cada sis anys, que es fa de manera automàtica. En tot cas, si el Greco insisteix en modificar-ho, s’haurà de parlar sobre reformar la Constitució.

Finalment, el Greco també recomana que quan el fiscal general recusi un fiscal d’un cas ho faci per escrit, una mesura fàcil d’implementar. El fiscal general, Alfons Alberca, ha explicat que fins a la data, almenys des del 1994, mai s’ha apartat a cap fiscal d’un cas.

stats