Pirineus
Política17/09/2024

L'urgellenc Carlos Guàrdia és nou director de Polítiques de Muntanya de la Generalitat

S'incorpora al Govern de Salvador Illa com a independent amb l'objectiu de proposar i gestionar programes i projectes estratègics per als territoris rurals com el Pirineu

ARA Andorra

Andorra la VellaEl Consell Executiu de la Generalitat ha anunciat aquest aquest dimarts el nomenament de Carlos Guàrdia com a nou director general de Polítiques de Muntanya. Tal com recull Ràdio Seu, l'exregidor de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, que recentment havia esdevingut tècnic comarcal de Cultura de l'Alt Urgell, substituirà en el càrrec l'alcaldessa de Montellà i Martinet, Roser Bombardó (ERC), que ha ocupat aquesta responsabilitat els darrers dos anys.

Carlos Guàrdia, nascut a la Seu l'1 d'octubre de 1982, és llicenciat en Geografia per la Universitat de Lleida (2006) i Màster Oficial Europeu en Planificació Territorial i Gestió Ambiental per la Universitat de Barcelona (2008). Des de l’any 2008 ha treballat en l’àmbit del desenvolupament rural de territoris de muntanya. Entre 2009 i 2013 va ser tècnic de projectes a la Fundació Centre de Desenvolupament Rural Integrat de Catalunya (CEDRICAT) i entre 2013 i 2020 va formar part de la Secretaria Tècnica de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, adscrita a l'IDAPA.

Cargando
No hay anuncios

Paral·lelament, entre 2017 i 2021 va treballar com a tècnic de la xarxa senyalitzada de camins del projecte FEDER ‘Camina Pirineus', una xarxa de senders a la carta que vol posicionar l’Alt Urgell com a destí de senderisme preferent al Pirineu. Més recentment, des del 2022 i fins aquest any mateix ha estat tècnic de gestió a l’IDAPA.

Expert en camins del Pirineu

Cargando
No hay anuncios

Es dóna la circumstància que Carlos Guàrdia havia estat designat ara fa tot just dos mesos, l'1 de juliol passat, com a nou tècnic de Cultura del Consell Comarcal de l'Alt Urgell. Un càrrec que ara, amb aquest nomenament, deixarà en excedència. Guàrdia també ha treballat en l’àmbit del peritatge. La seva especialitat és l’estudi geogràfic dels camins (investigació del traçat, característiques i propietat), especialment al Pirineu. Ha participat en l’elaboració dels inventaris municipals de camins als termes de Bassella, Molló, Lles de Cerdanya i Lleida, i ha elaborat diferents informes i dictàmens, tant per a administracions com per a particulars.

En aquest mateix àmbit de recerca de camins, és autor de l’estudi 'Sal, exèrcits i altres passavolants: el camí Cardoner a la cara nord de la serra del Cadí', promogut per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell i el Grup de Recerca de Cerdanya i finançat per l’Institut Ramon Muntaner, i co-autor de l’estudi 'La xarxa pública de camins històrics i tradicionals del Principat d’Andorra (segles XVII-XX)', en el marc dels projectes de recerca i transferència de temàtica andorrana que convoca el Govern d’Andorra. En aquest sentit, pel que fa a recerca, el seu camp d’especialització és l’estudi geogràfic de la xarxa històrica de camins tradicionals en àrees de muntanya i els canvis que ha experimentat des d’una perspectiva funcional i morfològica.

Cargando
No hay anuncios

A nivell polític, Guàrdia ha estat tinent d’alcalde de la Seu d’Urgell entre 2019 i 2023, com a regidor d'ERC. En aquests quatre anys es va responsabilitzar de diverses àrees com ara Cultura, Cementiri, Esports, Festes i Patrimoni Cultural. Al final de la passada legislatura va tancar aquesta etapa al consistori i des de llavors no ha format part de cap altra candidatura electoral. En aquest sentit, des del PSC han emès un comunicat en què indiquen que l'exregidor urgellenc s’incorpora com independent al nou govern de Salvador Illa "per tal de treballar perquè la muntanya, i el Pirineu en particular, passin a tenir unes polítiques específiques segons la seva singularitat".

D'altra banda, en l'àmbit esportiu, des del febrer de l’any 2022 Carlos Guàrdia és el president de la Unió Excursionista Urgellenca (UEU), entitat que promou els esports de muntanya a la Seu d'Urgell i que forma part de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya.