Una llei de més per una de menys
Liberals proposa que sigui obligatori derogar un text legislatiu quan se n'aprovi un de nou, durant un acte davant estudiants de la Universitat d'Andorra
Sant Julià de LòriaLiberals d'Andorra vol acabar amb el "cos legislatiu excessiu" que té el país i que s'ha incrementat sobretot durant els vuit anys de mandat Demòcrata, segons ha denunciat aquest dimecres el número 1 de la llista, Jordi Gallardo. I per fer-ho, proposa elaborar un projecte de llei que obligui, cada vegada que s'aprovi una nova llei, que "es derogui una que està obsoleta". Gallardo ha explicat que és una mesura que ja s'aplica al Canadà. Considera que cal fer un "esforç" per revisar el cos legislatiu i també els reglaments que en deriven, alguns dels quals fa molts anys que estan en vigor i potser "ja no tenen sentit". Aquestes mesures també servirien per "alleugerir" la burocràcia administrativa pensant en la ciutadania.
I és que, al parer dels liberals, cal treballar, i així ho faran si guanyen les eleccions, per reduir les complicacions burocràtiques davant l'administració. Per exemple, a l'hora de demanar beques en el cas dels alumnes universitaris, o també en el cas de les universitats foranes que es volen implantar al país, i que es troben amb moltes dificultats. Així ho han exposat durant una trobada amb la comunitat universitària que ha tingut lloc aquest migdia a la Universitat d'Andorra.
En el cas de les beques, L'A ha assegurat que les incrementarà per tal que els alumnes universitaris puguin continuar els seus estudis també fora del país. I ha criticat que ara es concedeixin "a posteriori", fet que obliga a les famílies amb dificultats a abonar primer la quantia de la formació. Si guanyen les eleccions, les abonaran abans de començar el curs escolar.
Una altra de les mesures que volen implantar relacionada amb l'ensenyament universitari és la creació d'una residència universitària, que seria més viable amb la participació d'inversió privada, ha exposat el candidat liberal a cap de Govern. També volen crear el premi 'Manual Digest', per tal que no es perdi la "connexió" amb el talent andorrà que ha marxat a treballar fora del país. Amb aquest premi aquests joves podrien presentar el seu projecte i, si guanyen, la idea és que es puguin arribar a plantejar fins i tot la possibilitat de tornar i desenvolupar-lo aquí.
Finalment, Gallardo també ha exposat als joves universitaris presents, juntament amb el rectorat de l'UdA, que volen augmentar l'oferta d'estudis i encarar-la amb les necessitats que pugui tenir el país. Pel que fa a l'anglès, el volen fomentar també perquè els alumnes de secundària tinguin un millor nivell un cop arribin a la universitat.
Una taxa turística diferent a la de la CEA
Un dels joves assistents a la reunió ha demanat més informació sobre la taxa turística que L'A porta al seu programa electoral. Gallardo ha explicat que s'ha de diferenciar amb la que proposa la CEA per finançar la institució que ha de tirar endavant el projecte de Marca Andorra. En el cas de la proposta liberal, el que es guanyi de la taxa ha de servir per retornar-ho "al turista i a la societat".
En cap cas, "ha de servir per cobrir dèficits de gestió, per ampliar l'estructura administrativa o per fer més contractacions", ha justificat Gallardo. La idea és que sigui un euro per estada, no per nit. Es consensuarà amb els implicats (Unió Hotelera, CEA, Cambra de Comerç, etc.) si aquesta taxa s'aplicaria per persona o per habitació.